Flera återkallelser efter giftlarm

Livsmedel. Förhöjda halter av mögelgiftet ochratoxin A har hittats i kornmjöl. Som en följd har flera produkter som mjölet används i, bland annat jordnötsringar, återkallats från marknaden.

Det aktuella kornmjölet kommer från Lantmännen

– Det är ett antal dåliga partier där vi har hittat förhöjda halter, säger Tora Zeijlon, presschef vid Lantmännen Cerealia.

Ochratoxin A kan bildas vid lagring av till exempel spannmål. Halterna som hittats ska inte vara förenade med hälsofara vid en normal konsumtion, enligt Lantmännen.

Estrella återkallar nu jordnötsringar. Återkallelsen gäller omkring 700 påsar på 250 gram med ett bäst före-datum 29 mars 2017. Påsarna har distribuerats via Axfoodkoncernen, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har Lantmännen dragit tillbaka tre mjölsorter, Polarbröd har återkallat knäckebröd och Fazer dragit tillbaka korntunnbröd.

Fazer har även utökat sitt återkallande för korntunnbröd i 190-gramsförpackning. Det gäller nu bäst före-datum 25 mars 2017 och 9 april 2017. Det gäller även allt korntunnbröd som köpts i lösvikt från bageributiken i Lövånger från och med 26 september i år.

TT

Publisert: