Snårskog av hälsningar vid årets slut

INRIKES

Språk. Om man inte har något snällt att säga ska man vara tyst. Men så här i slutet av året finns det många snälla saker man kan säga till varandra. Frågan är bara vilken välgångshälsning som ska användas när?

Under december månad utbyts ovanligt många välgångshälsningar. God jul är det få tveksamheter kring då denna fras passerar sitt bäst före datum i och med att julaftonen är avklarad. Det är från och med juldagen som knepigheterna börjar. Ska det vara god fortsättning, gott slut eller gott nytt år? Språkrådet har i olika sammanhang försökt reda ut vad som gäller:

God jul: En generell trend är att man slutar säga god jul efter själva julafton. Det säger Språkrådets språkvårdare Ingrid Olsson till P4 Väst. Dock används uttrycket också efter julafton, exempelvis om en sen julklapp ska överlämnas.

God fortsättning: Uttrycket kan användas när som helst på året. Det är den som uttalar orden som bestämmer vad de syftar på. Uttrycket används dock mest i mellandagarna och i början av januari. När uttrycket används mellan jul och nyår betyder det god fortsättning på helgerna. När det används i januari betyder det god fortsättning på det nya året.

Gott nytt år: Används generellt som välgångshälsning innan eller under nyårsfirandet.

Gott slut: Kan användas årets sista dagar som en önskan om ett gott slut på året. Kan dock vara klokt att använda denna välgångsönskan med måtta. Risken finns att den sägs till någon som exempelvis har en svår sjukdom eller andra problem.

TT