Polisen: Gå inte ut ensam när det är mörkt

INRIKES

Brott. Natten till i lördags utsattes en 17-årig flicka för en överfallsvåldtäkt i centrala Malmö. Det är den tredje våldtäkten på kort tid. Polisen ser inget samband - men manar till extra försiktighet och avråder kvinnor från att gå ut ensamma i mörkret.

Polisen håller som bäst på att gå igenom och hämta in material från de övervakningskameror som finns i området för den misstänkta överfallsvåldtäkten.

– Det finns ingen just där vid lekparken men någon kan ha gått förbi. Och vi går igenom det här rutinmässigt för ibland fastnar man på saker och ting när man går till och från brottsplatsen, säger Anders Nilsson, gruppchef på avdelningen för våld i nära relationer hos Malmöpolisen och förundersökningsledare.

Kopplas inte ihop

Innan polisen har kunnat kartlägga vad som hänt uppmanar Anders Nilsson till extra försiktighet och att kvinnor går ut två och två eller i grupp kvälls- och nattetid, säger han i en intervju med SVT Nyheter Skåne.

Han har utrett och utreder de tidigare våldtäkterna som skett i Malmö i november där tillvägagångssättet är snarlikt. Det rör sig om yngre män som inte känner kvinnorna. Alla händelser har också inträffat mellan midnatt och klockan 03.00 och offren har varit ensamma och haft små eller inga möjligheter att kalla på hjälp.

– Vi har haft flera sådana här fall men det är inget som tyder på att det ska vara ihopkopplat. Men vi tittar på bred front, säger Anders Nilsson.

En hel del tips har kommit in till polisen och förundersökningsledaren uppger att en del är intressanta. Men han vill gärna ha fler. Anders Nilsson vill inte berätta om någon blivit vittne till själva våldtäkten, men någon tystnadskultur upplever polisen inte i det aktuella fallet.

– Nej, det kan jag inte påstå. Det är ett brott som alla tycker är avskyvärt, och vi i polisen kan göra vad vi kan men vi är beroende av att folk som sett saker och ting.

"Mår jättedåligt"

Offret överfölls och våldtogs av flera personer under natten till lördagen. Gärningsmännen utsatte den 17-åriga flickan för en mycket rå och brutal behandling och hon fördes i ambulans till sjukhus.

Flickan har förhörts på nytt under söndagen och hon är illa däran.

– Efter omständigheterna är det inte bra, hon mår naturligtvis jättedåligt, säger Nilsson.

Polisen har genomfört en teknisk undersökning av platsen, men kan av utredningstekniska skäl inte kommentera vad man har hittat.

– Vi jobbar oförtrutet vidare, säger Anders Nilsson.

TT