Operatörer klarar inte datalagring

Stockholm. Nästa vecka ska riksdagen rösta om datalagringsdirektivet. Från 1 maj ska det börja gälla. Men operatörerna hinner inte anpassa sig och tvingas därför bryta mot lagen, uppger IT- och telekomföretagen för Ekot.

Enligt direktivet, som är antaget av EU, ska all trafikdata från telefoner och datorer sparas i ett halvår för att kunna användas i brottsutredningar.

Ett problem uppges vara att vad som ska lagras bestäms först när riksdagsbeslutet är fattat.

Riksdagens justitieutskott har nu klubbat igenom betänkandet som bereder vägen för att genomföra direktivet för datalagring.

Justitieutskottets ordförande, socialdemokraten Morgan Johansson, tillbakavisar den kritik som mobiloperatörerna riktar mot förslaget.

– De har vetat om det här i fem år och de lagrar uppgifterna redan nu, för att kunna fakturera sina kunder, säger Morgan Johansson.

Han misstänker, säger han, att operatörerna kommer att använda direktivet som ett argument för att höja sina priser för abonnenterna.

Till skillnad från ledamöterna i riksdagen vill samtliga åtta riksdagspartiers ungdomsförbund stoppa datalagringsdirektivet, visar en enkät som Dagens Nyheter låtit göra. "Integritetskränkande", "övervakningssamhälle", "säkerhetsfara" och "George Orwells dystopi", lyder några motiveringar, från vänster till höger, till varför ungdomsförbunden är emot lagen.

Flera anser att direktivet gör att alla behandlas som brottsmisstänkta. En annan vanlig uppfattning är att nyttan inte står i proportion till skadan.

Särskilt djup är generationsklyftan inom allianspartierna och S, skriver DN.

TT

Publisert: