Ikea-möbler till olagliga bosättare

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Den svenska möbeljätten Ikea bidrar till att upprätthålla Israels ockupation på Västbanken, uppger Sveriges Radios Israelkorrespondent, som besökt Ikea-varuhuset och låtsats vara på väg att flytta till Ramallah, i Ekot.

Ikea-varuhuset i Israel, som ligger utanför badorten Netanya, kör ut möbler till Västbanken - men bara till de israeliska bosättningarna, inte till palestinska byar eller städer som Ramallah, Nablus och Betlehem.

På varuhusets Israelkarta ingår de ockuperade områdena Västbanken, Gaza och Golanhöjderna i Israel, utan gränsmarkeringar. Zonindelningen och prislistan avser avstånd från varuhuset. Men trots att exempelvis Ramallah, Nablus och Betlehem geografiskt ligger i samma zon som Tel Aviv och Jerusalem så kör Ikea inte dit.

95 procent av palestinierna på Västbanken kan inte ta sig till Ikea-varuhuset eftersom de bor på andra sidan barriären. Men det gör också de israeliska bosättarna. Och till bosättningarna på Västbanken levererar Ikea.

Enligt det transportföretag som Ikea anlitar förbjuder Israels försvarsmakt företaget att köra in i de palestinska områdena.

TT

Publicerad: