Inrikes

Våldsman sköts efter frisläppande

INRIKES

Uppsala. Tidigare våldsbrott och hot gjorde att 34-åringen hade besöksförbud mot sin ex-sambo. När han misshandlade kvinnan på nytt greps han, men släpptes på natten av åklagare. Kort därefter sköts han ihjäl av polis.

Enligt polisen var 34-åringen aktuell vid två tillfällen under gårdagen. Vid elvatiden på förmiddagen upprättades en anmälan om olaga hot, men mannen var inte kvar på platsen när polisen kom dit. Vid 21-tiden kom ett nytt larm om att mannen ska ha återkommit till sin före detta fru och misshandlat henne.

Klockan 21.32 greps 34-åringen, enligt polisens pressmeddelande, för att sedan friges av åklagare klockan 3. Drygt 90 minuter senare sköts han till döds.

Vittnen hörde sju eller åtta skott, skriver unt.se. Enligt polisen ska flera varningsskott ha avlossats, men man uppger inte hur många skott som skjutits mot mannen.

– Han hade en kniv i vardera handen, och man försöker först muntligt att få honom att stanna. Att ge sig, och släppa knivarna, säger vakthavande befälet Kenneth Sundin till unt.se.

Inte heller varningsskott gav någon effekt, enligt Sundin

– Pepparsprej hjälper inte, och man skjuter honom i benet men han tar ingen notis om det.

Den skjutne mannen åtalades för mordförsök 2011 sedan han skjutit sin dåvarande sambo i axeln. Han dömdes för grov misshandel eftersom man ansåg att det inte gick att bevisa att han haft uppsåt att döda kvinnan med skottet.

När han avtjänat sitt fängelsestraff i november 2013 blev han återigen misstänkt för brott mot den tidigare sambon, då olaga hot, och så sent som den 20 februari utfärdades ett kontaktförbud. Han var varken tillåten att besöka eller på annat sätt kontakta kvinnan.

Trots det sökte han upp henne vid två tillfällen i går. Vid det första tillfället, på förmiddagen, ska han ha hotat henne. Vid det andra tillfället, vid 21-tiden på kvällen, ska han ha misshandlat henne och det var kort efter det som han greps av polis.

När jouråklagaren på natten beslutade att 34-åringen skulle släppas blev han kvar i Uppsala och ska då, enligt uppgifter till polisen, ha hotat anhöriga. Polisen letade i området och när man hittade honom slutade det med att mannen sköts.

Gunilla Strömblad, chefsåklagare i Uppsala, vet inte varför jouråklagaren tog beslut om att släppa mannen trots det brott han misstänktes för, trots att han brutit ett kontaktförbud och trots att han tidigare dömts till fängelse för att grovt ha misshandlat sin före detta sambo.

– Det finns ett beslut om att häva gripandet, men det är inte motiverat. Vi brukar inte motivera besluten, säger Strömblad till TT.

Poliser har rätt att, om det är nödvändigt, skjuta för att gripa en person som är misstänkt för allvarliga brott, eller för att omhänderta någon som uppenbarligen är farlig för andra.

Skott mot en person ska, om möjligt, föregås av varningsrop och varningsskott.

En polis som anses ha missbedömt situationen där skott avlossades kan dömas för brott, i extremfallet för vållande till annans död.

Under dagen har de tre poliser som var på plats vid dödsskjutningen förhörts. Än så länge är det ingen av dem som har delgivits misstanke om brott.

– Jag har inte fått några rapporter om resultaten från förhören. Det ska jag få i morgon (onsdag) först, säger chefsåklagare Håkan Roswall vid riksenheten för polismål till TT.

Han har inlett en förundersökning om vållande till annans död.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes