Inrikes

Varning för halka i söder

INRIKES

Malmö. Snöovädret som blåste in över södra Sverige på tisdagen beräknades ställa till problem på vägarna.

SMHI varnade för rejäl halka under natten och in på onsdagen.

Det oväder som plågat Frankrike det senaste dygnet drabbade Sverige under tisdagen, men i mycket försvagat skick. Under kvällen och natten beräknades ändå stora mängder snö och hårda vindar svepa in över Skåne, Blekinge och Kalmar län.

SMHI gick på tisdagen ut med en varning för störningar. Varningen har kalibern "klass 1", den lägsta på skalan, som definieras som "vissa risker för allmänheten" och "störningar för en del samhällsfunktioner".

– Det kan bli upp emot en decimeter nysnö på sina ställen och en frisk ostlig vind, man bör anpassa sin körning efter det, säger Erica Thiderström, jourhavande meteorolog på SMHI.

Temperaturen låg runt nollstrecket under eftermiddagen och kvällen, men sjönk mot natten.

– Framför allt efter kusterna blir det lite blöta inslag i snön och det kan frysa till under natten och bli halt, säger Erica Thiderström.

I takt med att lågtrycket fortsätter ut över Östersjön och Baltikum rör sig också snövädret åt nordost och berör främst Småland, Östergötland och östra Södermanland under onsdagen.

Även när vinden mojnat kommer det att fortsätta att snöa av och till de närmaste dygnen i de berörda områdena. Dock med mindre mängder snö.

Inga större strömavbrott rapporterades bland elbolaget Eons kunder tidigt på tisdagskvällen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes