Inrikes

Gymnasieskola får ta betalt vid resa

INRIKES

Stockholm. Ska gymnasieelever iväg på studieresa får skolan ut en avgift för måltiderna, enligt ett beslut från Skolinspektionen. Det kan innebära en utgift för varje elev på upp till 200 kronor per dag.

Skolinspektionen har omprövat ett tidigare beslut av Skolverket, som innebar kritik mot Lidingö kommun och Hersby gymnasium. Elever vid skolan hade betalat en avgift på 1 200 kronor för vardera två studieresor - motsvarande 200 kronor per dag för en sexdagarsresa. Pengarna skulle täcka mat och fritidsaktiviteter.

Avgiften är acceptabel, enligt Skolinspektionen som visserligen konstaterar att gymnasieskolan ska vara avgiftsfri men att eleverna i vissa fall kan få räkna med mindre utlägg. Dessutom framgår av skollagens förarbeten att det är rimligt att elever som deltar i en studieresa eller liknande betalar för måltider de annars skulle ha ätit hemma. För gymnasieskolan, där fria skolmåltider inte är obligatoriskt, kan det även gälla lunchen.

Att ta ut 200 kronor per dag ligger dock på gränsen för vad som är förenligt med skollagen, enligt Skolinspektionen. Mer än så ska alltså eleverna inte betala.

– Detta innebär inte att det är fritt fram för avgifter i samband med studieresor. Det är just detta att man kan ta betalt för maten. När det gäller studieresor på sju-åtta dagar kan det bli höga belopp för den enskilda eleven. Det måste kommunen väga in innan den bestämmer om en resa, säger Skolinspektionens chefsjurist Ingegärd Hilborn.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes