Inrikes

Baylan ny partisekreterare

INRIKES

Stockholm. Ibrahim Baylan blir ny partisekreterare för Socialdemokraterna. Officiellt kommer han att väljas av partistyrelsen på fredag.

Vid ett telefonmöte med distriktsordförandena på onsdagseftermiddagen väntas alla gå med på det, sedan Mona Sahlin uttryckligen sagt att det är hennes kandidat, erfar TT.

I praktiken hinner aldrig Håkan Juholt tillträda som t f partisekreterare, vilket han utsågs till av partistyrelsen i november, samtidigt som Marita Ulvskog blev toppnamn på valsedeln i EU-valet.

För att kunna ta det uppdraget tvingades han avsäga sig sin kandidatur till parlamentet. Han förlorade därmed både en ganska säker parlamentsplats och det hägrande jobbet som partisekreterare.

Baylan blir nu Sahlins parhäst. Den som är partisekreterare i Socialdemokraterna har traditionellt en stark ställning.

Baylan, 36 år, har assyrisk-syriansk bakgrund. Han kom till Sverige, som tioåring, från en liten turkisk by och växte upp i Botkyrka.

Baylan har berättat för TT att han egentligen heter Abraham, men att ett så kristet namn inte var gångbart i byn och att han fick en felaktig födelsedag 15 mars vid ankomsten till Sverige. Han vet bara att han föddes den månad när vindruvorna torkades till russin.

Efter att ha stekt några tusen hamburgare flyttade han till Umeå och studier vid universitetet. 1998 väckte han uppmärksamhet, som en av de första socialdemokrater att bedriva en proffsig personvalskampanj med egen hemsida.

2004 plockade Göran Persson in honom som skolminister, men vid partikongress 2005 lyckades han inte få ombuden med sig på att införa nationellt prov i årskurs 3.

Efter valet 2006 blev han vanlig riksdagsledamot tog plats i utbildningsutskottet. När Sahlin formade om sitt lag blev han ordförande i trafikutskottet i september förra året.

När Baylan tar över som partisekreterare leder det till en ny rockad i Sahlins innersta krets.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes