Polisjakt efter bön på busshållplats

Publicerad:
Uppdaterad:

Norrköping. En väktare såg en man be en bön på en busshållplats i Norrköping, tyckte att det såg misstänkt ut och larmade polisen.

Misstänksamheten mot muslimer har ökat, menar Sveriges muslimska råd som kritiserar polisen.

– Det här är mycket allvarligt och handlar om ren diskriminering. Folk har blivit rädda och misstänksamma, mycket har förändrats sedan Drottninggatan, säger Moustafa Kharraki, vice ordförande i Sveriges muslimska råd.

Det var på onsdagseftermiddagen som väktaren larmade Norrköpingspolisen om "en mystisk utländsk man" som uppförde sig underligt. Mannen hade utfört en böneritual vid en busshållplats i området Hageby innan han klev på bussen med sin ryggsäck. Mannen, som är född 82, jagades av ett stort polispådrag. Sedan han hittats och visiterats avskrevs alla misstankar mot honom.

Enligt polisen i Norrköping är det inget ovanligt fall. De har fått in flera samtal där människor med utländskt utseende som beter sig "misstänkt" anmäls.

– Givetvis ska människor som är troende få utöva sin religion men efter självmordsdådet i Stockholm är det tyvärr så att muslimer misstänkliggörs. Läget är väldigt uppskruvat, säger Torbjörn Lindqvist vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Situationen är liknande i Stockholm. Misstänksamheten och fördomarna mot muslimer har ökat, menar flera organisationer TT har talat med.

TT

Publicerad: