Gryningspyromanen om branden

Ystad. Han sov på vinden och drömde om igelkottar när han vaknade av att det brann. Det är den 47-årige så kallade gryningspyromanens berättelse i rätten om vad som hände vid den misstänkta mordbranden i Ystad i vintras.

– Helvete, säger han när han inser att det brinner.

Sedan springer han ut på Bollhusgatan och sätter sig i portens valv.

– Jag säger till mig själv, vilken tur jag hade, vilken tur att jag vaknade, säger 47-åringen i dagens förhör i Ystads tingsrätt där han står åtalad för att ha anlagt en brand på vinden till hyresfastigheten på Bollhusgatan i Ystad i vintras.

De tekniska bevisen för att mannen tänt eld på en fastighet i Ystad i vintras är enligt åklagaren starka, bland annat handlar det om fibrer och skoavtryck.

47-åringen medger att han varit i huset, men nekar till brottet grov mordbrand. Försvaret menar att bränderna anlagts av någon som vill 47-åringen illa.

Under förhöret i dag framhåller åklagaren att 47-åringen vid flera tillfällen hotat med och anspelat på bränder.

– Jag säger aldrig att jag ska. Utan jag säger att det ska kosta, eller att något kommer att ske, men jag säger inte att det ska brinna.

Mannen berättar vidare om sina förehavanden under den aktuella dagen. Bland annat köpte han öl och rökte "en liten holk" efter maten.

Han berättar också om hur han kan håna poliser, bland annat genom att hosta dem rakt i ansiktet.

47-åringen berättar om hur han känner sig trakasserad av polisen. Samma dag som han tog sig in på vinden på Linsgatan var han på väg till en bekant i Gärsnäs. Men på grund av den intensiva polisbevakningen ställde han in besöket.

– Jag tänkte, ska de börja hacka på mig nu igen? Jag vill inte utsätta min bekant för det.

I stället tog han sig in i huset för att "se hur polisen reagerar". Uppe vinden hittade han en bäddsoffa. Han sätter sig i soffan och röker en ny holk och "varvar ner".

– Sedan somnade jag.

Åklagaren: Vad märkte du när du vaknade efter att du drömt om igelkottar?

– Jag hörde ljudet av branden. När jag förstod att det brann blev jag förvånad över att det sprakade så högt.

Dagens förhandlingar inleddes med förhör av två av de boende i det branddrabbade huset på Linsgatan 3.

Ett av vittnena kom hem sent på kvällen den 1 december. Vid 23-tiden hörde hon att porten nere vid entrén stod och slog. Vid midnatt går hon ner på gården för att stänga till porten.

Enligt henne var gården då täckt av ett orört snötäcke. Åklagaren fäster stort intresse vid den uppgiften eftersom det, enligt honom, styrker att ingen annan rört sig på gården. På så vis utesluter det en annan gärningsman än den så kallade "gryningspyromanen".

På natten väcks hon av sin man som säger att något har hänt, de ser blåljus och sedan hör de hur polisen bankar på dörren. När dörren öppnas väller tjock rök in i lägenheten.

Kvinnan har inte hört något ljud från vinden den aktuella natten.

Det andra vittnet berättar att hon skulle gå och lägga sig vid 22.30-tiden. Då hörde hon direkt steg från vinden, en våning ovanför hennes lägenhet.

TT

Publisert: