Fruktad torskmask allt vanligare

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Det ökande sälbeståndet har gjort den obehagliga torskmasken allt vanligare i Östersjön.

– Jag märkte att något rörde sig i såsen, säger nioårige Harry Löfgren till Dagens Nyheter.

Parasiten kan orsaka kräkningar, diarréer och kraftiga magsmärtor, som vanligtvis upphör inom två veckor. Men i svåra fall kan den även äta sig genom magsäcken och dyka upp på andra ställen i kroppen.

– Det finns inga rapporter alls om att den är vanlig i Östersjön, så jag blev intresserad och har gått igenom 2 000 fiskar insamlade i just Östersjön. Vi kan se att den är vanlig, säger Sven-Gunnar Lunneryd, sälforskare på kustlaboratoriet vid SLU, till DN.

Hans studie visar att den är vanligt förekommande, särskilt vid Skånes sydkust och utanför Blekinge och Öland. Han misstänker att fiskeribranschen inte vill uppmärksamma problemet.

– Man är rädd för att det ska få väldigt negativa konsekvenser och att folk ska sluta äta fisk.

En som sett torskmasken på nära håll är nioårige Harry Löfgren i Blekinge, som i fredags skulle äta sin nyfångade - och kokta - torsk.

– Jag märkte att något rörde sig i såsen. Först trodde jag att det var något som man kunde äta. När jag förstod att det inte var det blev jag lite ledsen, säger han till Dagens Nyheter.

I stället för torsk blev det fläsk och blodpudding till middag.

TT

Publicerad: