Kungahuset kritiserar satirbild

INRIKES

Stockholm. Ett fotomontage där kung Carl Gustaf och hans vänner äter pizza från en naken kvinnas kropp samtidigt som drottning Silvia stående på knä skrubbar bort ett hakkors från golvet har upprört kungahuset.

"Ingen ska behöva tåla vad som helst. Detta gäller även Kungen och Drottningen", skriver riksmarskalk Svante Lindqvist i ett uttalande på hovets hemsida. Han skriver också att bilden är "kränkande, sårande och illvillig".

Enligt Expressen för hovet diskussioner med jurister för att eventuellt "gå vidare på något sätt". Lindqvist vill dock inte lämna några ytterligare kommentarer eller säga om rättsliga åtgärder ska vidtas.

– Vi har gjort ett uttalande så det får räcka med det, säger Svante Lindqvist till TT.

Montaget av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin publiceras i senaste numret av den socialdemokratiska idétidskriften Tiden.

– Elisabeth Ohlson Wallin har gjort ett konstverk som vi har valt att publicera. Det är en satirbild och den är vass och den dansar på en gräns och det är satirens uppgift, säger Daniel Suhonen, chefredaktör och ansvarig utgivare för tidskriften Tiden, som i sitt kommande nummer publicerar fotomontaget med kungaparet.

Daniel Suhonen säger att det han gjort är att tillåta att konstverket visas för allmänheten.

– Det är jag beredd att ta mitt straff för, om det är olagligt. Vi är en kulturtidskrift och det här är satir. Så länge kungen är statschef får han tåla detta. Om han eller någon annan blir ledsen för det ber jag om ursäkt. Men det är inte tidskriften Tidens uppgift att se till att kungen är glad.

Tiden har flera gånger publicerat verk av Elisabeth Ohlson Wallin, bland annat ett som föreställer Fredrik Reinfeldt i en nedkissad blöja.

– Vi har haft ett längre samarbete där hon tolkat olika teman som vi jobbat med på tidningen. Den här bilden med kungen har hon gjort till vårt temanummer om den nya eliten.

TT