Inrikes

FP helomvänder om a-kassan

INRIKES

Stockholm. Dagens system där a-kassorna har olika höga avgifter beroende på hur hög arbetslösheten är inom varje område fungerar inte. Det menar Folkpartiet som nu vill ändra systemet, trots att partiet var drivande när det infördes 2007.

– Vi får erkänna att systemet vi införde 2007 inte har haft den effekt vi avsåg, säger Björklund till TT vid Almedalsveckan i Visby.

Dagens system, med högre avgifter för a-kassor med hög arbetslöshet, skulle få fackförbunden att inte driva lönekrav som gör att arbetslösheten ökar, i och med att medlemmarna får betala ökad arbetslöshet med stigande avgifter.

Men sedan några år är lönebildningen väldigt styrd av det normgivande industriavtalet. Olika a-kassor har nu också fått in flera yrkesgrupper med olika hög arbetslöshet, vilket också motverkar systemet.

– Det har gjort att systemet inte fungerar, säger Björklund.

TT: Vad blir effekten av att ta bort systemet?

– Då blir det lika avgifter för alla och det tror jag skulle upplevas som både mer rättvist och legitimt, svarar Björklund.

Samtidigt är Moderaterna av motsatt åsikt. Björklund menar att det vore rimligt att försöka enas inom ramen för socialförsäkringsutredningen, där flera stora frågor om a-kassan ligger och puttrar för avgörande.

I fråga om hur eventuella ökade kostnader ska lösas säger Björklund:

– Om en miljon människor som i dag står utanför a-kassan blir med får man ju in medlemspremier från dem i en del av finansieringen.

Centerpartiet anser också att de differentierade avgifterna i a-kassan ska bort.

– De har inte fått den effekt det var tänkt. De påverkar inte löneavtalen, säger Annika Qarlsson, talesperson i arbetsmarknadsfrågor för C.

Men Centern vill göra fler förändringar om de differentierade avgifterna tas bort. Nivåerna i a-kassan bör höjas samtidigt och turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd förändras, allt i syfte att öka rörligheten på arbetsmarknaden.

– Vi vill se det som en helhet, säger Qarlsson.

Vid en pressträff fastslog Björklund att a-kassan bör vara obligatorisk och allmän. Därmed liknar FP:s och C:s linjer varandra väldigt mycket.

Taket i arbetslöshetsförsäkringen bör också höjas från dagens 18 700 kronor till 27 500 kronor, anser FP.

Det är oklart hur mycket FP-reformen, om den blir av, kommer att kosta. Men partiet har uppskattat en nota för helheten.

– Vi bedömer att hela vår reform ligger på ett par miljarder, säger Björklund.

Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson anser att regeringens hantering av a-kassan har varit skandalös.

– Regeringen har använt den som lekstuga och gjort fullskaleexperiment som lett till att enskilda människor har kommit i kläm och gjort att en halv miljon människor har lämnat a-kassan, säger Johansson.

Enligt Ylva Johansson borde Folkpartiet och de övriga borgerliga partierna rimligen från början ha insett att de differentierade avgifterna var feltänkta.

Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande är kritisk till Folkpartiets förslag.

– Här är Folkpartiet ute på fel väg. Om man tror att problemet är att man har för lite flexibilitet på arbetsmarknaden så har man inte analyserat läget, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, till TT.

Han säger att LO välkomnar förlaget om att slopa de differentierade avgifterna, men det är också allt.

Thorwaldsson uppfattar också att regeringen talar med kluven tunga.

– Det här är inte de samtal vi för med regeringen när det häller jobbpakten, utan det här är tvärtom. Det här är nog mer ett utslag av att den borgerliga alliansen är väldigt, väldigt splittrad. Jag trodde att det var regeringen vi talade med men det kanske var Moderaterna, säger han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes