Omfattande dom i sprithärva

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Två män från Sundsvall döms för att ha smugglat in stora mängder alkohol från Tyskland, som sedan sålts, uppger Sundsvalls tingsrätt.

Männen döms till två år respektive två år och två månaders fängelse.

Ytterligare tio personer döms till fängelsestraff för bland annat medhjälp på olika sätt. De har bland annat agerat chaufförer.

Ett flertal får också andra påföljder, samhällstjänst och villkorlig dom, för medhjälps- och smugglingsbrott.

Ett stort antal personer döms också för att ha köpt alkoholen - och därmed befattat sig med smuggelgods - till böter.

Totalt omfattar domen 86 personer, men ett fåtal har helt friats.

Utredningen har varit mycket omfattande och domen är på mer än 500 sidor.

Det rör sig om ett av de största smuggelärenden som Tullverket i Norrland haft. Totalt har de inblandade, enligt Tullverket, tagit in närmare 200 000 liter öl, tillsammans med 7 000 liter vin och 1 700 liter sprit i landet. Genom domen har värden för en halv miljon kronor förverkats.

Ett antal personer i målet har varit chaufförer som kört alkoholen till Sverige, bland annat i skåpbil. Under utredningen har det visat sig att de ansvariga haft svårt att hitta folk som varit villiga att ställa upp och köra lasten. Chaufförerna har därför fått bättre betalt än andra.

Eftersom smugglarna varit beroende av dem anser tingsrätten att chaufförerna ska ses som gärningsmän, och inte som medhjälpare.

Detsamma gäller personer som haft ansvar för pengar, inköpslistor och som haft ett "samordnande ansvar".

En del personer i målet har skyllt på att de inte vetat vilka regler som gäller. Men tingsrätten anser att det är lätt att hitta informationen.

TT

Publicerad: