Inrikes

Busch Thor kandiderar som KD-ledare

INRIKES

Politik. Ebba Busch Thor ställer upp som kandidat till posten som ny partiledare för Kristdemokraterna.

– Jag har tagit en tid att överväga detta och landade för några dagar sedan i det beslutet men jag meddelade valberedningen igår, säger hon.

Ebba Busch Thor meddelar i Ekot i Sveriges Radio att hon kandiderar. Hon anser sig vara rätt person att fullfölja partiets förnyelsearbete som Göran Hägglund redan påbörjat.

– Jag har gedigen erfarenhet av handfast politiskt arbete och är en tydlig debattör. Jag tror att jag har förmågan att ge Kristdemokraterna den energi som krävs för att föra partiet framåt, säger hon till TT.

Konservativ falang?

Busch Thor är 28 år gammal och kommunalråd i Uppsala kommun. Enligt statsvetare tillhör hon den mer värdekonservativa falangen inom partiet som önskat mindre liberalism och en större tydlighet om vad partiet vill och vart det är på väg.

– Hon var en av dem som slöt upp bakom Odell och tillhör falangen som varit kritisk mot att partiet lite tappat det värdekonservativa benet, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Men så vill Ebba Busch Thor inte beskriva sig själv.

– Nej, inte alls. Jag beskriver mig själv som kristdemokrat och upplever att jag har ett väldigt brett stöd inom partiet, säger hon.

– Mina stora hjärtefrågor under åren som politiskt aktiv har varit äldreomsorg och frågan om jämställdhet och nej till kvotering, bland annat inom familjen, utifrån ett ideologiskt perspektiv.

Enligt Jenny Madestam är det naturligt att kandidaterna nu vill positionera sig i partiets mittfåra.

– Att välja en person som visar att man kan hålla ihop partiet brukar vara överordnat andra mål när en ny partiledare ska till, säger hon.

Snart mamma

Ebba Busch Thor är gravid och planerar att föda ett barn endast en månad efter att hon eventuellt väljs till partiledare. Men att kombinera föräldraskap och den tunga politiska posten ser hon inte som ett problem.

– Jag är inte ovan vid tunga politiska uppdrag, även om detta är av en annan kaliber. Och är det i något parti det borde vara möjligt att kombinera partiledarskap med föräldraskap så är det väl i Sveriges familjeparti, säger hon.

Sedan tidigare har partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson och riksdagsledamoten Penilla Gunther meddelat valberedningen att de ställer upp som kandidater. Och att fler personer nu aspirerar på posten är enligt Madestam föga förvånande. Enligt henne föder den kris som partiet nu befinner sig i möjligheten till att många kandidater kliver fram.

Desperat situation

– För partiet handlar det om att överleva och nu måste de bestämma sig för vad man ska stå för. Det är inte självklart vem som ska vara ledare och det bubblar inom partiet, säger hon.

Dessutom menar hon att det kan finnas en ambition att vara lite som Miljöpartiet där man vill visa på att det finns flera dugliga personer inom partiet och visa att de är ett demokratiskt parti.

Men vem som kommer att gå vinnande ur striden är inte självklart. Enligt Madestam uppfattas Acko Ankarberg Johansson som mer neutral och erfaren än Busch Thor.

– Hon verkar vara mer en förlängning av Hägglunds liberala inriktning, säger Madestam.

Samtidigt anser hon att Busch Thor kan vara den uppåtgående stjärna som Kristdemokraterna behöver. En ung kvinna som därmed kan bli en väljarmagnet för de yngre väljargrupperna. Att Busch Thor till våren ska bli mamma tror Madestam inte kommer att ligga henne i fatet.

– Tvärtom kan det visa på att KD inte är ett bakåtsträvande parti utan ett som värnar jämställdhet, säger hon.

En extra partikongress, rikstinget, väljer ny partiledare den 25 april.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes