Inrikes

Axén avböjer kommentera a-kassan

INRIKES

Politik. Den moderate ordföranden i utredningen om socialförsäkringarna, Gunnar Axén, vill inte kommentera uppgifterna om att utredningen skulle vara överens i frågor om taket i a-kassan eller regler för att få ersättning. Och Moderaterna själva trycker på att det mer handlar om principer än skarpa förslag i utredningen.

– Jag hamnar i en orimlig sits då, säger Axén som inte heller vill säga om de uppgifter som är ute är fel om vad majoriteten i utredningen skulle vara överens om.

Axén har dock tidigare antytt att han hoppades att få till en blocköverskridande överenskommelse i, om inte allt, så i några viktiga frågor.

Hans råd till alla intresserade är att vänta på betänkandet, som ska lämnas till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) den 2 mars. Utredningen hade sitt sista sammanträde häromdagen.

Läsa utredningen

– Jag tror att det är klokt att läsa utredningen först innan man börjar referera påståenden om vad som står i den, säger Axén.

Johan Forssell, moderat och vice ordförande i socialförsäkringsutskottet i riksdagen, säger att M inte ser utredningen som någon som lägger fram skarpa förslag.

– Det är idéer att titta vidare på men i själva sakfrågan har Moderaterna samma uppfattning som tidigare när det gäller indexering av taket i a-kassan.

– Och det är inget vi ändrar på genom en utredning utan det är Moderaternas hållning.

Han säger att man från M ser utredningen som en principiell utredning, snarare än skarpa och finansierade reformförslag.

Indexering innebär att ersättningen höjs i takt med den allmänna kostnadsutvecklingen, men den kopplingen stoppades 2002. Det har gjort att ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen år för år har urholkats. Bara en minoritet av de försäkrade kan räkna med att få 80 procent av lönen i a-kassa om de blir arbetslösa.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes