Hundägare väljer lugn framför lugnande

INRIKES

Husdjur. Allt fler hundägare väljer att ta hunden till en lugn plats i stället för att ge den lugnande medel på nyår.

Heli Särkelä skonar hunden Ronja från smällar genom att ta in på "tyst" flygplatshotell.

Lugnande medel till hunden under nyårsnattens raketer och smällare är ingen populär lösning bland hundägare, enligt Magnus Frisk vid Apoteket AB s presstjänst. Apoteket AB:s försäljning av receptfria lugnande medel för husdjur minskade med mellan 20 och 25 procent förra året jämfört med föregående år, berättar Magnus Frisk för TT.

Rusning till flygplatshotell

Till de tysta flygplatshotellen är det däremot rusning vid nyår, konstaterar Pernilla Johansson, vd på Clarion Hotell vid Arlanda. På nyårsafton i år checkar 370 hundar med ägare in på hotellet där "hundrummen" blev fullbokade redan när de släpptes i februari.

– Det är fascinerande att se hur en social samvaro skapas på hotellet mellan hundägare som tidigare inte känt varandra, säger Pernilla Johansson.

Även vid Sturup Airport hotell i Malmö är hundrummen fullbokade till nyår.

– Vi har fått sätta många på väntelista. Vissa gäster har till och med katt med sig, säger hotellets receptionist Kerstin Lundström.

"Sundare alternativ"

En av dem som väljer att ta sin hund till tyst flygplatshotell på nyårsnatten är Heli Särkelä, matte till golden retrievern Ronja.

– Det känns som ett sundare alternativ än lugnande medel. Vi har provat lugnande på henne, men Ronja mådde inte bra av det. På tyst hotell trivs hon däremot och slocknar med en gång, säger Heli Särkelä till TT.

Där kan de lämna hunden på rummet medan de går och äter nyårsmiddag.

– Det är fjärde nyåret i rad som vi är där, och nu har vi börjat lära känna folk på flygplatshotellet, berättar Heli Särkelä.

Lugnande kosttillskott

De hundägare som inte har fått plats på de tysta hotellen till nyår kan använda lugnande medel för hunden, råder Eva Linder, veterinär vid Djurkliniken i Vallentuna.

Ett av dem innehåller syntetiska kopior av hundens eget lugnande dofthormon feromon, som bara hunden känner och påverkas av, och som sprids genom hundhalsband eller ampuller. Tillskotten ger inga biverkningar och ska helst börja användas flera dagar före nyårskvällen, betonar Eva Linder.

Varför hundar känner så stort obehag inför smällar kan hon inte förklara.

– De har en helt annan hörsel och kan inte förstå varifrån ljudet kommer, säger hon, och betonar att hundars skräck för smällar ska tas på allvar.

– Hunden kan få hjärtproblem för att den är så rädd. Men jag har ännu inte hört om någon hund som har dött av det.

TT