Hundratusentals väljer snön

INRIKES

Fritidsnöjen. Det blir både sol och snö över skidbackarna i mellandagarna, om prognosmakarna får rätt. Och uppåt 400 000 svenskar passar på att åka dit under de kommande helgerna.

I fjällvärlden än det gott om snö och alla skidanläggningar är öppna, men även lite längre söderut kan man åka utför.

– Vedbobacken i Västmanland, Romme i Dalarna, Kungsberget i Gästrikland, Tolvmannabacken i Östergötland och Falköping Alpin i Västergötland är några av dem som redan öppnat. Och nu väntas lite kyligare väder, så förhoppningen är att ytterligare några anläggningar ska kunna öppna till nyår eller trettonhelgen, säger Titti Rodling, vd för Svenska skidanläggningars organisation (SLAO).

Fler anläggningar än förra året håller öppet under jul- och nyårshelgerna, totalt drygt 60 stycken. Enligt SLAO är det också fler som redan bokat boende på skidorterna än vid samma tid i fjol, trots att de röda dagarna i år infaller på ett ogynnsamt sätt för dem som jobbar.

– Total räknar vi med att uppåt 400 000 personer besöker någon av anläggningarna under jul-, nyårs- och trettonhelgerna. Under hela säsongen är det ungefär två miljoner svenskar som åker utför, säger Rodling.

80 procent av svenskarna som åker alpint väljer inhemska backar - eftersom det är prisvärt, enligt undersökningsföretaget Norstat.

TT