En skadad av nödraket

Brott. Polis och räddningstjänst har fått rycka ut på flera håll där vårdslös och obetänksam hantering av raketer och smällare gjort skada. I Hovsjö, Södertälje, skadades en person när ungdomar skjutit en nödraket in i en lägenhet.

Dessförinnan hade ungdomarna avfyrat smällare mot både allmänhet och polis.

– Åtminstone en person har fått glassplitter på sig och blivit lättare brännskadad då raketen avfyrades in i lägenheten, sade Stockholmspolisens presstalesperson Anna Westberg.

Vem eller vilka som avfyrade raketen är inte känt, men flera personer har avvisats från platsen. Två har omhändertagits.

Nedslagen

I Linköping blev en person nedslagen och beskjuten med nyårsraketer efter att hen sagt till ungdomar att sluta skjuta raketer mot husfasader.

– Ungdomarna sprang som gaseller på savannen, åt alla håll, när vi kom till platsen så det är svårt för oss att lista ut vem som sköt, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland till Corren.

Många skärrade

I Växjö utlöstes överfallslarmet när smällare och raketer avfyrades i en butik. Det finns inga uppgifter om att någon kommit till skada. I Växjö har också ett fönster på en skola skjutits sönder med smällare. Från Malmö kommer rapporter om raketer som skjutits mot tåg på stationen i Oxie. Senare på kvällen var det oroligt på Möllevångstorget i Malmö, med många smällare och raketskjutningar, men ingen ska ha kommit till skada.

Överlag har det varit många raketrelaterade incidenter i Skåne under nyårskvällen.

– Vi har fått många samtal om smällar och rök i trapphus och utanför fönster. Många har varit upprörda och skärrade, säger polisens presstalesperson Anna Gunnarsson till TT.

TT