Inrikes

Norsk polis varnar för Södertälje

INRIKES

Integration. Norska polisen använder svenska Södertälje som ett skräckexempel - där invandrargrupper har skapat en "stat i staten", skriver norska Aftenposten.

I den norska polisrapporten "Fremtidens kriminalitetsutfordringer i Oslo" varnas det för utveckling av parallella samhällen, som man menar har skett i Södertälje: "De har sina egna institutioner, normer, lagar och förordningar som har större betydelse och påverkan på folks liv än de grundläggande värderingar som gäller i Sverige".

Tidningen Aftenposten har i ett reportage besökt Södertälje och gör tydliga kopplingar mellan den höga andelen invandrare i kommunen och de stora problem man har haft med kriminella grupperingar.

Syrianer har "tagit över hela stadsdelar" där det nästan inte finns några "etniska svenskar", skriver tidningen.

Södertäljes socialdemokratiska kommunalråd Boel Godner reagerar starkt på artikeln.

– Jag tycker att det är tråkigt. Jag ser ett annat Södertälje än det de beskriver. Ett Södertälje där det har vänt, där skolresultaten blir bättre och brottsligheten minskar, säger hon till Aftonbladet.

Godner menar också att den parallella struktur som har funnits i Södertälje har lett till rättegångar och fällande domar.

– Det visar att man tvärtom har gjort något åt saken, säger hon till tidningen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes