Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Polisen vädjar om samhällsinsatser

Uppdaterad 2016-02-11 | Publicerad 2016-02-10

Brott. Polisen vädjar om ökade samhällsinsatser i de mest utsatta bostadsområdena.

Rikspolischef Dan Eliasson vill bland annat se mer satsningar på jobb och skola.

I en ny rapport från polisen pekas 53 bostadsområden ut som utsatta, varav 15 betecknas som särskilt utsatta. Det handlar framförallt om miljonprogramsområdena i storstäderna där polisen har svårt att arbeta. I de särskilt utsatta områdena kan polisingripande leda till upplopp och boende är rädda för att vittna eller lämna uppgifter. Öppen narkotikahandel är vanlig och det finns risk för att uppgörelser mellan kriminella ute på gatan kan drabba förbipasserande.

Varnar för utveckling

Rapporten talar också om förekomst av parallella samhällsstrukturer och våldsbejakade religiös extremism. Rikspolischefen vill inte använda frasen "no go-zoner", men varnar för vad som kan hända om inte samhället ökar sina insatser i dessa områden.

– Vi flaggar för detta för att vi inte ska komma i närheten av den typen av orter i Sverige, säger Eliasson.

I rapporten står att problemen i dessa områden inte kan lösas av polisen på egen hand, utan att det krävs förenande krafttag från hela samhället. Eliasson anser att polisen i dag "drar sitt strå till stacken" genom ökad polisiär närvaro.

– Men jag vill gärna se andra statliga myndigheter i de här områdena, då polisen ofta är ensamma därute. Jag vill se mer satsningar på och skola så att vi får innanförskap i stället för utanförskap.

"Sverige naivt"

På en debatt arrangerad av Svensk Juriststämma ansåg rikspolischefen att Sverige har varit "naivt" i synen på de utsatta områdena. Han varnade också för att den stora flyktingströmmen kan förvärra situationen ytterligare, eftersom många flyktingar hamnar i de områdena.

– Om vi inte vänder utvecklingen i de här områdena så är det allvarligt på lång sikt, säger Eliasson.

Han uppger att polisen har gott om resurser för att klara upplopp och bränder i ett sådant särskilt utsatt område, men det blir problem om det börjar brinna i alla.

Rapporten varnar för att ju längre tid ett samhälle har upplevts leva utanför övriga samhällets normer, desto svårare är det för polis och andra aktörer att återta sin auktoritet.

Där står också att boende och de samhällsaktörer som arbetar i områdena känner sig övergivna av det övriga samhället vilket inneburit att de har anpassat sig till situationen.

TT