Fem kilometer stor kropp skapade Siljan

INRIKES

Forskning. Den himlakropp som kraschade mot jorden och skapade sjön Siljan i Dalarna var fem kilometer stor. Den ursprungliga kratern var 60 kilometer i diameter.

Det visar en avhandling av berggrundsgeologen Sanna Alwmark vid Lunds universitet.

Vid kraschen bildades det område som i dag går under namnet Siljansringen, där ett flertal sjöar ligger i dag, var av Siljan är den största. Området är Europas största nedslagsstruktur.

Forskningen visar att den stenbumling som brakade in genom atmosfären och kraschade i nuvarande Dalarna var fem kilometer i diameter och den krater som bildades mätte sextio kilometer i diameter.

Sanna Alwmark har studerat så kallad chockad kvarts, en typ av mineral som enbart bildas i samband med ett nedslag av en himlakropp. Genom att kartlägga utbredningen av mineralet har forskarna kunnat bestämma det chocktryck som berggrunden utsattes för i samband med nedslaget.

"Med hjälp av chocktrycken och numerisk modellering har vi sedan kunnat rekonstruera den ursprungliga nedslagskratern, och kunnat bestämma dess storlek till 60 kilometer i diameter. Vår modell visar också att kratern bildades av en projektil som var ungefär fem kilometer i diameter", säger Sanna Alwmark i ett pressmeddelande.

Nedslaget tros ha skett för 360-368 miljoner år sedan.

TT