Åtal för storskalig människosmuggling

INRIKES

Brott. Polis och åklagare misstänker att ett stort antal personer fått hjälp att ta sig till Sverige med falska dokument av de fyra personer som åtalats för människosmuggling i Malmö.

Huvudmannen, en 39-åring, åtalas för grovt organiserande av människosmuggling under nästan fyra års tid, rapporterar lokala medier. Hur många som smugglats in i Sverige är oklart.

– Vi misstänker att detta har skett i mycket större omfattning än de 20-talet personerna vi kunnat identifiera, säger åklagare Lars Wilhelmsson till SVT Nyheter Skåne.

De flesta har kommit via flyg från olika EU-länder till Köpenhamn och därifrån vidare med tåg till Sverige. Men vissa har också flugit till Arlanda och Landvetter.

Utöver den misstänkte huvudmannen åtalas ytterligare två Malmöbor och en person i Karlskrona.

– Vid beslag har man lyckats hitta en hel samling av resehandlingar, identitetskort, flygbokningar och banknoteringar, säger åklagaren till tv-kanalen.

Den misstänkte huvudmannen nekar till brott - han säger via sin advokat att han agerat i egenskap av medmänniska för att hjälpa människor i nöd, främst från Syrien.

Åklagaren bedömer att han tjänat 100 000 kronor på verksamheten och har begärt att den summan ska förverkas, skriver Sydsvenskan.

TT