Nättjänst ska ge billigare tandvård

INRIKES

Vård. Det ska bli lättare att hitta billig tandvård. Det hoppas regeringen, som har beslutat att ta fram en nättjänst för att jämföra priser på tandläkare.

Det är Tandvårds- och läkemedelsverket (TLV) som nu får i uppdrag att ta fram en prisjämförelsetjänst. Via den ska patienter kunna jämföra priser både från Folktandvården och från privata tandläkare. Tjänsten ska presenteras i juni 2018 och efter det hoppas regeringen att den ska kunna användas.

Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) tror att möjligheten att jämföra priser kan leda till bättre konkurrens och att patienternas ställning stärks.

"Motverkar överpriser"

– Det ska bli lättare att undvika tandläkare som tar ut överpriser. Vi vet att priserna kan skilja sig väldigt mycket åt och de flesta patienter har dålig uppfattning om att det råder fri prissättning för tandvård, säger han till TT.

Lars Olsson, näringspolitisk chef vid branschorganisationen Privattandläkarna, välkomnar initiativet. Men han påpekar samtidigt att två tidigare försök att ta fram liknande tjänster har misslyckats.

– Det har varit tekniska problem och svårt för privata vårdgivare att ansluta sig. Hittills har man inte hittat någon bra modell för att jämföra priser heller. Det kan till exempel skilja sig mycket mellan vad olika tandläkare erbjuder inom en undersökning, säger han.

Efterlyser kvalitet

Dessutom tycker Lars Olsson inte att det räcker med att bara jämföra priser. Tjänsten borde även jämföra hur pass nöjda patienterna är med sin behandling.

– Vi tycker att det är extremt viktigt att tjänsten innehåller vissa typer av kvalitetsjämförelser. Det finns inte utrymme för en misslyckad tjänst till, säger han.

TT