Flera tillslag mot vänsterextrema

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Polis har under dagen gjort flera tillslag på ett tiotal olika adresser i Mälardalen och Stockholm. De gripna ska ha kopplingar till den vänsterextrema gruppen Revolutionära fronten.

Brandbomber och andra vapen har tagits i beslag.

Gripandena kopplas till en utredning om grov misshandel den 14 september i år i centrala Stockholm, samt en utredning i Västerås om skadegörelse, olaga hot och två fall av grov misshandel i september 2012.

Insatsen inleddes tidigt i morse och har pågått under hela dagen. Towe Hägg vill inte säga hur många som har gripits, inte heller bekräfta uppgifterna om vilken grupp tillslagen riktats mot.

– Vi utreder inga misstänkta grupperingar, utan personer misstänkta för brotten, säger hon till TT.

I Eskilstuna har fyra personer anhållits misstänkta för brott kopplade till de två utredningarna. Dessutom har en person anhållits misstänkt för förberedelse till grov mordbrand.

– Det har gjorts mängder med beslag. Det handlar om brandbomber och gatustridsvapen, till exempel i form av egentillverkade spjut, säger Fredrik Wallén, informationschef vid Sörmlandspolisen, till TT.

I Sörmland pågår flera utredningar om bland annat misshandel och skadegörelse. Brotten är kopplade till Revolutionära fronten, men inga misstänkta finns. Även dagens insats riktas mot personer inom den vänsterextremistiska miljön, enligt Wallén.

– Insatsen har utgått från utredningarna i Stockholm och Västerås. Men vi hoppas att den även leder till att vi kan knyta personer till de brott som skett här, säger han.

I Örebro har en 18-årig man anhållits.

– Det här är en intensiv dag som tog sin början tidigt i morse. Förhör har hållits och kommer att fortsätta i flera dagar, säger Carl Mellberg, åklagare som utreder misshandeln i Stockholm, till TT.

Hur många som har gripits totalt vill inte heller Mellberg tala om.

– Det är ett antal personer, säger han.

De två utredningarna i Stockholm och Västerås har "gemensamma beröringspunkter", enligt Mellberg, bland annat med samma misstänkta personer.

På en video på nätet, med vänsterextrema Revolutionära fronten som avsändare, visas protester mot nynazistiska Svenskarnas partis demonstration den 14 september i centrala Stockholm.

I filmen syns hur maskerade personer slår och sparkar på en man som ligger på trottoaren. Enligt Eskilstuna-Kuriren framställde Revolutionära fronten det som att den misshandlade mannen var högerextremist.

– Det finns ingenting som tyder på det. Han verkar bara ha hamnat på fel plats vid fel tillfälle, sade Stockholmspolisens utredare Bengt Carlsson till tidningen i mitten av oktober.

Varken åklagare eller polis vill i dag bekräfta att det är just denna händelse som ligger bakom dagens tillslag.

Vid demonstrationen i september deltog omkring 200 anhängare till Svenskarnas parti, och de protesterande var mångdubbelt fler. Flera personer greps, och ett 20-tal avvisades vid den stökiga insatsen som bevakades av 250 poliser.

Det har skett ett utbrott av politisk våld i Mälardalen den senaste tiden. Sedan i vintras har en vänsterextrem grupp i regionen genomfört ett 30-tal attacker mot högerextremister, som i sin tur hämnats vid minst tre tillfällen.

Det är främst organisationen Revolutionära fronten som antas ligga bakom attentaten. Säkerhetspolisen uppskattar att det finns omkring 100 brottsaktiva vänsterextremister. Enligt tidigare kartläggningar står vänsterextremister för ungefär hälften av de politiskt motiverade brotten i Sverige.

TT

Publicerad: