Inrikes

Misstänkt för dödsmisshandel nekar

INRIKES

Stockholm. Åklagaren har mildrat brottsrubriceringen gällande den dödsmisshandlade Djurgårdensupportern i Helsingborg i helgen. Den 28-årige man som sitter anhållen misstänks inte längre för dråp, utan för grov misshandel samt vållande till annans död.

– Vi har i dag genomfört ett utförligt förhör med den misstänkte. Efter det tog åklagaren ställning till att ändra brottsrubriceringen, säger utredningsledaren Caroline Aspinge till TT.

Inga tillhyggen har använts överhuvudtaget vid brottstillfället, enligt polisen. Det går tvärtemot ögonvittnesuppgifter som gjort gällande att mannen helt oprovocerat blivit slagen i bakhuvudet med en glasflaska.

– Det har figurerat en rad olika rykten kring olika tillhyggen, men det vill vi dementera. Inget från förhör talar för det, vare sig från de vittnen som är hörda eller från den misstänkte själv, säger Caroline Aspinge.

Mannen, som kom in självmant till polisen i söndags kväll, har erkänt delaktighet i händelsen. Men han nekar till brott.

– Det här är inte något uppsåtligt dödande, säger hans advokat Stefan Rosvell till TT.

Rosvell säger att 28-åringen först inte ens förstod att han hade varit inblandad i Djurgårdensupporterns död, att han inte kände igen kvällstidningarnas beskrivning av det som hänt.

– Det var först när han tog del av polisens presskonferens om händelsen som han kopplade ihop en händelse som han hade varit med om med det tragiska dödsfallet. Så fort han begrep att kvällstidningarna var helt felinformerade så ville han bidra till att det här blir sakligt utrett.

Häktningsförhandlingar ska hållas på onsdagen.

Fortfarande utgår polisen ifrån att det endast handlar om en gärningsman: den anhållna 28-åringen.

– Han har visserligen varit i sällskap med andra, men själva gärningen och våldet har utövats av en person. Och det är den person som under gårdagen självmant kom in till polisen, säger Aspinge.

– Han har tagit ett visst ansvar för den här händelsen.

28-åringens namn figurerade tidigt i utredningen, bekräftade kammaråklagare Eleonora Johansson vid en presskonferens tidigare i dag.

– Den här personen har figurerat i utredningen sedan i söndags, vi har känt till och varit intresserade av honom.

– Han är känd av oss sedan tidigare på grund av sitt intresse för fotboll, säger Eleonora Johansson.

Mannen, som är från Helsingborgstrakten, är tidigare dömd för brott.

– Men det är bara bagateller och det är gammalt, säger Kenneth Andersson, inre befäl på krimjouren i Helsingborg.

Det var strax före söndagens allsvenska premiärmatch mellan Helsingborg och Djurgården som Djurgårdensupportern, en 43-årig flerbarnspappa, misshandlades till döds när han var på väg till matchen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes