Protester och hot kring SD:s besök

Malmö. Sverigedemokraternas resor i Sverige kantas av protester från Umeå i norr till Trelleborg i söder. Nu senast i Malmö där vårdpersonal som protesterat mot att partiledaren Jimmie Åkesson ska besöka akuten mordhotats.

– De som fått de här hoten, de mår ju inte bra. Det är ett sätt att tysta de som protesterar, säger en av läkarna som deltar i protesten som efter dödshoten mot kollegor nu väljer att vara anonym.

Även Räddningstjänsten ska få besök av SD.

– Det känns väldigt obehagligt, vi känner att vi blir utnyttjade för att föra fram ett politiskt budskap i en valkampanj, säger Viktor, talesperson för Brandmän mot rasism som även han avstår från att figurera med hela sitt namn på grund av hoten.

Brandmännen kommer inte att försöka stoppa SD:s besök på onsdag, men de ska däremot försöka att arbeta utanför stationen för att slippa träffa SD.

Sjukhusledningen välkomnar SD med motiveringen att sjukhuset är en politiskt styrd verksamhet och SD är representerade i både regionfullmäktige och i riksdagen. SD-ledarens turné på svenska arbetsplatser har orsakat många ilskna protester. I Umeå stoppade en läkare ett planerat besök på universitetssjukhuset och har därefter blivit hotad. Det finns inget tvång att ta emot politiker.

– Varken sjukhus eller skolor är allmänna platser och en rektor eller en sjukhuschef har rätt att bestämma vilka som ska komma in där, förklarar Ann-Sofi Agnevik, förbundsjurist vid Sveriges Kommuner och Landsting.

Men vill man porta ett speciellt politiskt parti ska detsamma gälla alla partier, anser hon.

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund tar avstånd från hoten och anser inte att SD ska behöva ta något ansvar för dem.

– Det här är anonyma personer, det är inte ens sannolikt att de är sverigedemokrater.

– Jag tycker att det är hemskt med våld och hot. Jag önskar att jag visste vilka de här människorna är och att de grips och lagförs.

TT

Publisert: