Få rattfulla skoterförare i storkoll

Luleå. Påskhelgens omfattande poliskontroller i Arjeplogsfjällen tycks bekräfta bilden att allt färre sätter sig onykter på en snöskoter.

Under de senaste tio åren har runt 100 personer mist livet i samband med skoterkörning. Tidigare hette det att alkohol spelade in i varannan dödlig skoterolycka. Men nu tycks attityden ha ändrats.

En enkätundersökning besvarad av 3 000 skoterförare visade nyligen att inställningen till alkohol i samband med skoterkörning har blivit mer restriktiv i alla åldrar.

Påskhelgen innebär högsäsong för skoterkörning i fjällen. Bara till Arjeplogs kommun kommer 7 000-10 000 turister, enligt Erik Johansson, länsvakthavande på Norrbottenspolisen.

Under fyra dygn i påskhelgen genomförde sex poliser cirka 875 nykterhets- och behörighetskontroller av skoterförare plus dito för ett hundratal bilförare. Insatsen gjordes längs de stora skoterlederna och vid riksväg 95.

Facit: Två rapporterade fall av rattonykterhet på skoter, ett fall för bil samt fem fall av obehörighet att köra skoter.

– Det tycker jag är låga siffror, säger Erik Johansson.

Just i Arjeplogs kommun skedde påskhelgens enda dödliga skoterolycka. En 40-årig man skadade sig svårt vid Jäkkvik natten till lördagen och avled senare på sjukhus i Umeå.

TT

Publisert: