Falska Warholtavlor polisanmälda

INRIKES

Malmö. Konstsamlare har lurats att köpa falska Andy Warhol-bilder för mångmiljonbelopp, anser Malmögalleristen Per-Olov Börjeson som polisanmält auktionsfirman Lauritz.com. Där tillbakavisar man omfattningen av försäljningen.

– Vi har upprättat en anmälan gällande signaturförfalskning och bedrägeri, bekräftar kriminalkommissarie Stefan Olsson på Malmöpolisens bedrägerirotel.

De förfalskade tavlorna ska enligt anmälan ha sitt ursprung i en Warhol-utställning som Per-Olov Börjeson arrangerade 1984. I samband med utställningen gav Galerie Börjeson ut affischer och en konstbok med porträtt av Ingrid Bergman. Det är från dessa som Börjeson menar att de förfalskade reproduktionerna kommer.

"Gissningsvis har Lauritz.com på grundval av de uppgifter jag har i dag sålt Warhol-reproduktioner med falsk namnteckning för mellan två och fem miljoner kronor", uppger Per-Olov Börjeson i den skrivelse han lämnat till polisen.

"Tvivel om äkthet"

Lauritz.com bekräftar att man funnit verk vars äkthet är ifrågasatt, men tillbakavisar helt att det skulle röra sig om den omfattning som Per-Olov Börjeson påstår.

"Det stämmer att vi dessvärre hittat verk, där det visat sig finnas tvivel om signaturens äkthet. Warhol signerade på minst tre olika sätt och vi har fortfarande inte med hundra procents säkerhet fastslagit om de ifrågavarande signaturerna är falska. Moderna museet i Stockholm och många andra har likaledes varit osäkra på Warhol-signaturers äkthet. Moderna museet har både ägt och ställt ut falska Warholtavlor i tron att det var original", skriver Mette Jessen, konceptchef på Lauritz.com, i ett mejl till TT.

Hon avfärdar Per-Olov Börjesons uppgifter om att man skulle sålt falska Warholtavlor för mellan två och fem miljoner kronor:

"Vår samlade försäljning av Warhol är väsentligt mindre och det finns bara tvivel kring signaturens äkthet på ett mycket begränsat antal verk."

Kunder har informerats

Företaget har informerat de kunder som köpt misstänkta tavlor och informerat dem om att de har returrätt. Tio personer har uttryckt önskemål om att låta sina köp gå tillbaka, sex av dessa har redan gjort det och blivit fullt ersatta.

Lauritz.com har ännu inte blivit kontaktade av polisen, men försäkrar att om och när så sker kommer man att samarbeta till fullo.

TT