Gästarbetare utnyttjas i skogsbolag

INRIKES

Umeå. Gästarbetare från Kamerun uppges plantera skog i Sverige för usla löner.

Skogsjättarna SCA och Holmen har anlitat entreprenören som lurat hit dem, enligt Uppdrag granskning.

– Det är ren människohandel vi pratar om, säger Tommy Andersson avtalssekreterare på GS-facket till SVT:s Uppdrag granskning.

I två år har personer från Kamerun i västra Afrika lockats till Sverige. Arbetstid och lön fanns på papper som skickats in till Migrationsverket, allt undertecknat av fackföreningen och arbetsgivaren. Men löftet om 18 500 kronor i månadslön visade sig inte vara något värt. När kamerunierna väl fanns på plats i de norrländska skogarna tvingades de arbeta på ackord till mycket låga löner.

De var också tvungna att betala dyra avgifter till entreprenören för att få jobba. Han hotade dem som klagade med att han skulle förstöra deras hus i Kamerun.

– Det är djupt beklagligt, men just där rann bägaren över, säger företagaren till Uppdrag granskning.

Näringsminister Annie Lööf reagerar starkt på uppgifterna.

– Det är ju helt oacceptabelt. På svensk arbetsmarknad ska svenska kollektivavtal och svenska regler gälla, säger hon till TT.

Ett halvår efter slutet på planteringssäsongen är de flesta kamerunierna kvar i Sverige, nu som papperslösa. Utan bostad, pengar och jobb. Och utan pengar till sina skulder vågar de inte åka hem. Någon hjälp från SCA eller Holmen får de inte.

– Helt oacceptabelt, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) om de utnyttjade kamerunierna.

Arbetsmarknadens parter, Migrationsverket, beställande företag och rättsväsende har alla ett ansvar för att undvika utsugning av gästarbetare, anser hon.

– Det är viktigt att Migrationsverket skärper kontrollen, att man tittar på företags möjlighet att betala löner och företagets renommé. Verket gör olika kontroller och har fått ett skärpt uppdrag av regeringen som man också har börjat arbeta med, säger Engström.

Om systemet missbrukas är det arbetsmarknadens parter som ska agera, anser hon. Så ser den svenska modellen ut.

– Den som anlitar en underentreprenör har också ett ansvar, säger hon.

Om de dåliga villkoren strider mot den överenskommelse som ingåtts kan det vara ett avtalsbrott. Om människohandel kan misstänkas bör det polisanmälas och utredas, påpekar ministern, som dock medger att problemet inte är "någon enkel nöt att knäcka".

Enligt Jeanette Tretten, informationschef hos Holmen Skog, gjorde företaget sina normala och noggranna kontroller av entreprenören. Grundinställningen är att anlita seriösa entreprenörer, hävdar hon.

– De ska ha kollektivavtal, de ska vara godkända av facket, de ska vara certifierade.

Tretten kan inte säga vad som gick snett den här gången, men säger att uppföljningen av entreprenörerna har varit bristfällig. Det är inte klart om Holmen kommer att hjälpa dem som nu drabbats. Företaget vill invänta förhandlingar om det aktuella fallet mellan facket och arbetsgivarsidan.

Regeringen har gjort det lätt att fuska med arbetskraftsinvandringen, anser Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Därför vill hon dels se en så kallad vandelsprövning. Om en entreprenör har begått brott eller fuskat med skatten ska denne inte kunna anställa arbetskraftsinvandrare. Dels ska det erbjudande som ligger till grund för beslutet - i det här fallet 18 500 kronor - vara rättsligt bindande, tycker Johansson, som påpekar att det i dag är tillåtet att ändra avtalet så fort man fått grönt ljus.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM