Andersson och Borg i tv-duell

INRIKES

Stockholm. I kväll möttes finansminister Anders Borg (M) och Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson i en debatt i SVT:s Agenda. Borg pratade om Sveriges stabila finansiella grund, medan Andersson hävdade att Borg inte bryr sig så mycket om budgetunderskottet.

I onsdagens partiledardebatt sade Mikael Damberg (S), som hoppade in för S-ledaren Stefan Löfven, att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) "slösat bort hela arvet från Göran Persson och lika mycket till". I dagens debatt försvarade finansminister Anders Borg (M) regeringens politik.

– Vi står på väldigt stabil grund, vi har starkare finanser än de flesta andra europeiska länder, sade Borg i Agenda gällande S-kritiken om att slarva med finanserna.

Men Magdalena Andersson hävdar att finansministern numera inte bryr sig så mycket om budgetunderskott.

– Om man är i politiken med en enda huvuduppgift, att sänka skatten, då kan man rycka på axlarna åt budgetunderskottet, sade Andersson och anklagade Borg för att tidigare ha lovat att inte låna till skattesänkningar.

– Varför går det bra nu? undrade Andersson medan Anders Borg hänvisade till att Sverige och världen genomlever en lågkonjunktur som blivit längre än någon kunde vänta sig.

– Det är självklart att vi ska skydda arbetsmarknad och medborgare i en mycket besvärlig lågkonjunktur, sade Borg och efterlyste mer besked från S om hur den egna politiken ska betalas.

– Det är väl troligt att det blir en kombination av nedskärningar och skattehöjningar, sade Borg.

– Vi har inget utrymme för skattesänkningar. Det blir ett skattesänkningsstopp, sade finansministern när Andersson undrade, bland annat, hur Borg skulle svara på moderatstämmans beslut om en inriktning på fortsatta sänkningar av skatter.

– Ska vi genomföra reformer under en period då tillväxten stärks, då får vi ta det genom utgiftsbegränsningar och intäktsförstärkningar, sade Borg.

Han hävdade att de rödgröna partierna vill göra något som vore mycket allvarligt för svensk ekonomi.

– Ni vill kraftigt höja skatten och strypa jobben för att bygga ut bidragssystemen, sade han.

TT