Moralisk Löfven manar till ansvar

INRIKES

Almedalen. Statsminister Stefan Löfven (S) uppmanade till en ny sorts moral i sitt tal i Almedalen - utvecklingsmoral. Var och ens plikt att ta sig vidare och utvecklas.

Och så hade han med sig en nygammal nyhet om höjda lärarlöner.

Gör din plikt - kräv din rätt, står det på Stefan Löfvens talarstol i ett soligt Visby. Runt 4 600 åhörare får lyssna på en statsminister som anlägger en moralisk ton, på krav bortom vanlig arbetsmoral.

– Jag vet att viljan till utveckling är vår främsta styrka i den globala ekonomin, säger han och lanserar sin nya utvecklingsmoral.

Allas ansvar

Inte bara studenter, anställda, arbetslösa och medborgare ska odla sin utvecklingsmoral. Även näringslivet har sitt ansvar.

– Var med och visa på svensk utvecklingsmoral! Var med och visa att svenska företag kan slå världen med häpnad, säger Stefan Löfven.

Han kommer till Almedalsveckan med tunga opinionsmätningar i bagaget. En av de senaste är Dagens Industris undersökning som visar att näringslivet har riktigt lågt förtroende för Stefan Löfven. Han hamnade på plats 10, långt efter ettan, C-ledaren Annie Lööf. Och en undersökning från DN/Ipsos visar att Socialdemokraterna tappar i förtroende i väljarnas viktigaste frågor - skola och jobb.

Den rödgröna regeringen har hittills varit bakbunden av att dess budget blev nedröstad i riksdagen i höstas och att den därför har fått regera på Alliansens budget. Men för någon vecka sedan blev regeringens första budget godkänd och nu återkommer de förslag som stoppades i höstas.

Lönelyft för lärare

Ett exempel är att 60 000 särskilt skickliga lärare från och med höstterminen 2016 kommer att få i genomsnitt 3 000 kronor i löneförhöjning. Regeringen satsar tre miljarder kronor om året på detta och syftet är att öka läraryrkets attraktionskraft, att locka fler till lärarutbildningarna nu när stor lärarbrist lurar runt hörnet.

– Skicklighet och utveckling ska premieras, sade Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, när hon och statsministern presenterade förslaget på en pressträff inför Stefan Löfvens tal.

Förslaget om lönelyft är utformat i samarbete med arbetsgivarorganisationer och lärarfack och är inte en del av den ordinarie lönesättningen. Det är alltså pengar utöver den ordinarie lönerevisionen.

– Detta är mycket välinvesterade pengar, säger Bo Jansson, förbundsordförande i Lärarnas riksförbund.

FAKTA

Lönelyft för lärare

Tre miljarder kronor årligen avsätts till höjda lärarlöner.

Omkring 60 000 lärare berörs, och det handlar om en extra löneökning på i genomsnitt 3 000 kronor i månaden. Men fördelningen avgörs lokalt.

Även vilka lärare som bedöms som "särskilt skickliga" är en fråga som avgörs lokalt. Det är alltså arbetsgivarna som bestämmer hur många av deras lärare som uppfyller kriterierna och hur mycket de ska få i lön. Kriterierna säger att läraren ska ha "visat intresse för och god förmåga att utveckla undervisningen".

Införs från och med höstterminen 2016.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM