SD kraftigt framåt i SCB-mätning

INRIKES

Politik. Sverigedemokraterna får den högsta siffran någonsin i en SCB mätning, 19,9 procent. Det är en ökning med 5,5 procentenheter sedan mätningen i maj och 7 procentenheter över valresultatet.

Det är inte helt oväntat att SD går framåt mot bakgrund av att flyktingkris och terrorhot dominerat politiken under hösten, anser statsvetaren Tommy Möller. Att partiet skulle tappa väljare när nu de andra blir restriktiva tycks inte vara fallet.

– Det här visar att SD fortsatt har vind i seglen, säger Möller.

Han drar slutsatsen att SD gynnats av flyktingkris och terrorhot.

Äger frågan

– Ja, det vore ju på ett sätt konstigt om de inte skulle göra det, eftersom de så att säga äger den här frågan. Men samtidigt då med den brasklappen att om inte de etablerade partierna hade förändrat sin politik nu under slutet av hösten, så kan vi ju inte veta nivåerna på Sverigedemokraternas notering i det läget. Den kanske hade varit ännu högre, det är fullt möjligt, säger Möller.

Sverigedemokraterna vinner väljare främst från Moderaterna, 1,8 procent, och från gruppen "vet ej", 1,4 procent. Från S tar SD 0,6 procent och 0,2 från Centerpartiet. Däremot tappar SD något, cirka 0,1 procent, till KD.

Stödet för SD skiljer sig markant åt mellan män och kvinnor. Bland männen får SD 24,3 procent men 15,4 bland kvinnorna.

KD utanför

S och MP får 33,5 procent. Tillsammans med V:s 5,5 blir det 39,0 procent. Samma siffra får Allianspartierna, men KD:s 3,5 räcker inte in i riksdagen. Jämfört med riksdagsvalet 2014 noteras en statistiskt säkerställd minskning för regeringspartierna. För Allianspartierna finns inte någon sådan förändring.

Socialdemokraternas får 27,6 (-2,4). Moderaterna får 23,5 procent (-2,1).

– Sifforna ligger i linje med andra mätningar, men vi är ju inte nöjda, säger Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare.

Dramatisk tid

På frågan om vad hon ser för förklaringar till partiets nedgång säger hon att det är en dramatisk politisk tid.

– Det är en dramatisk tid, den här mätningen och andra visar på att vi har gått ner på senare tid. Men vi kan inte snegla på det, vi måste göra det både det som är rätt idag och det som gör Sverige starkt för framtiden.

– Vi måste göra svåra saker men också bli bättre på att berätta om de saker vi gör, säger Jämtin.

TT