Stor satsning mot illegala skjutvapen

INRIKES

Brott. Skärpta vapenlagar, strypt vapentillförsel och en särskild polissatsning mot 14 utpekade problemområden. Regeringen föreslår en rad åtgärder för att slå mot grov organiserad brottslighet och stoppa skjutningarna.

Över 100 personer skottskadades förra året och 25 sköts till döds - de högsta siffrorna under hela 2000-talet.

Nu har regeringen fattat beslut om en rad åtgärder som är tänkta att på sikt få ner antalet skjutningar men också slå mot den grovt organiserade brottsligheten. När åtgärderna kommer att märkas av i form av färre skottlossningar är för tidigt att säga, enligt inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Skjutningarna kan inte bara regleras med lagstiftning. Men vi ska göra det svårare för kriminella att få tag på vapen och vi ska göra det lättare för polisen att gripa dem som gör sig skyldiga till vapenbrott, säger han till TT.

Vapenamnestier på Balkan

Till förslagen hör att regeringen vill kriminalisera även förberedelse och stämpling till grovt vapenbrott. Det innebär exempelvis att en person som beställt ett vapen men ännu inte tagit emot det kan dömas för brott i framtiden.

Regeringen vill också stoppa tillförseln av nya vapen till Sverige. Genom att verka för vapenamnestier i länderna på Balkan skulle man kunna få bort vapen som annars säljs till kriminella i Sverige.

Ett annat sätt att strypa tillförseln är att få till gemensamma EU-regler för så kallade stiftade vapen. Vapnen säljs i vanliga affärer i exempelvis Tjeckien och Slovakien och kan med ett enkelt handgrepp omvandlas till fullt fungerande skjutvapen.

Satsar på problemområden

De skjutningar som skett de senaste åren har varit överrepresenterade i vissa områden. På tisdagens presskonferens passade rikspolischef Dan Eliasson på att annonserna en egen nyhet om dem.

– Vi ska kraftsamla mot 14 prioriterade områden som vi anser är de största utmaningarna socioekonomiskt, där det finns tung organiserad brottslighet, narkotika, där man försöker påverka samhällsstrukturerna och där det finns parallella rättssamhällen.

På den ständigt återkommande frågan om polisens resurser räcker till svarar Eliasson:

– Resurserna kommer att tas från annan verksamhet. Vi balanserar om och säger att här har vi de största polisiära utmaningarna, här måste vi vara flera och det innebär på andra ställen att vi får tona ner något.

FAKTA

De 14 prioriterade områdena

Araby, Syd

Bergsjön, Väst

Biskopsgården, Väst

Gårdsten, Väst

Hallunda/Norsborg, Stockholm

Hammarkullen, Väst

Hjällbo, Väst

Husby, Stockholm

Lövgärdet, Väst

Ronna/Geneta/Lina, Stockholm

Rosengård, Syd

Södra Sofielund, Syd

Tensta/Rinkeby, Stockholm

Vivalla, Bergslagen

Källa: Polisen

TT