Larm om flyktingbarn i stor vänthall

INRIKES

Flyktingkrisen. Sjuka flyktingbarn som sover på kartonger i Migrationsverkets "väntrum" i Malmö får organisationer att slå larm.

Baciller sprids snabbt i den förvandlade mässhallen.

– Ingen bra miljö för varken barn eller flyktingar, säger asylsökande Azazi.

Listan på problem fortsätter: inga duschar, ont om toaletter, brist på sjukvård och information samt ovan personal, enligt Rädda Barnen. Mässhallen - som snabbt gjorts om till Migrationsverkets mottagningscentral för asylsökande - riskerar barnens hälsa, konstaterar organisationen.

– Vi är rejält bekymrade för barnens fysiska och psykiska hälsa när man bor som man gör, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen, till TT.

Kartonger på golvet

För 27-årige eritreanen Azazi, som inte uppger sitt efternamn, blev det en kortvarig vistelse i mässhallen häromdagen. Men han har ändå en klar uppfattning om att situationen i lokalen hade stora brister.

– Det var fullt med asylsökande där, men inte särskilt mycket personal. Vissa var sjuka och det är en stor risk för smittspridning där inne, säger han till TT.

Var sover alla? frågade han folk i vänthallen. Och fick svaret att kartonger på golvet är det som står till buds.

– Men de har i alla fall filtar över sig.

Långt ifrån optimalt

På Migrationsverket är man medveten om att miljön på mottagningscentralen i Malmömässan är långt ifrån optimal.

– Om det inte finns några boenden är ju alternativet till Malmömässan inget tak över huvudet alls, och i den kontexten har vi att välja mellan två väldigt dåliga ting för närvarande, säger verkets presschef Fredrik Bengtsson till TT.

Tanken är att flyktingar ska vara i mässhallen mycket kort tid innan de därefter registreras som asylsökande och slussas vidare, men tiderna har blivit längre och längre.

– Man ser inte dagsljus och det är samma belysning dygnet runt. Och sådana saker är inte bra för någon, säger Lasse Lähnn, insatsledare för Röda Korsets flyktinginsatser i Malmö.

Baciller sprids fort

Två sjuksköterskor finns på plats dagtid, bland annat från primärvården inom Skånes universitetssjukvård. En dag förra veckan fick 80 patienter vård och ett par-tre personer dirigerades vidare till antingen en vårdcentral eller akutsjukvården.

Precis som på vilken förskola som helst är många av barnen sjuka i dessa förkylnings- och influensatider, konstaterar Elisabeth Dahlin. Men hon påpekar att läget förvärras när väldigt många barn vistas i samma lokal, som den på Malmömässan.

– Och kan man då heller inte hålla sig ren så blir det ännu värre. Man bor ju i en öppen sal, så bacillerna sprids ju väldigt fort.

FAKTA

Rädda Barnens kritik

Rädda Barnen har haft personal på Migrationsverkets mottagningscentral på Malmömässan under en tid och slår nu larm om att den är hälsofarlig.

Organisationen anser bland annat att det finns brist på sjukvård och att barn sover på kartonger direkt på golvet.

Det finns vidare inga duschar, vilket gör att flyktingar har svårt att sköta sin hygien.

Informationsgivningen till boende om deras närmaste framtid har varit dålig, anser Rädda Barnen.

Organisationen pekar också på att många nyanställda finns i Migrationsverkets personal.

TT