Nära resning i gammalt mordärende

INRIKES

Brott. Mordet för snart 30 år sedan bör prövas på nytt, anser åklagaren. Därmed är det troligt att resning beviljas i det unika fallet där 15-årige Samir Sabri dömdes efter ett falskt erkännande.

Samir Sabri erkände mordet på sin styvmamma 1986 i Stockholmsförorten Tensta. Han tog senare tagit tillbaka sitt erkännande och sökte resning efter att Aftonbladet granskat fallet i sin kriminalpodd. Sabri pekar i stället ut sin avlidne pappa som mördaren.

Åklagaren öppnade förundersökningen på nytt, och nu är åklagare Anders Tordai inne på samma linje som Sabri och hans advokat Sargon de Basso. Resning bör beviljas, anser Tordai.

Samir Sabri är väldigt lycklig över åklagarens utlåtande.

– Det är ett nytt kapitel i mitt liv. Det här har präglat mig i alla dessa år och haft en tyngd. Nu kan jag knyta ihop säcken, lägga den åt sidan och gå vidare i mitt liv, säger han till TT.

Enbart erkännande

Sargon de Basso tror att möjligheterna är mycket goda att Samir Sabri frikänns helt.

– Det är naturligtvis fel när en dom grundas enbart på ett erkännande. Men jag tror att samhället är mer rustat mot det i dag, säger han.

Bakgrunden till Anders Tordais beslut att tillstyrka resning är nya uppgifter som talar mot att det var Samir Sabri som var skyldig till mordet.

– Hade man haft de uppgifterna då vid tillfället för domen hade han inte dömts, säger Anders Tordai till TT.

Han tror inte ens att Samir Sabri hade åtalats.

Nya vittnesuppgifter

Tordais utlåtande grundas bland annat på nya vittnesuppgifter och teknisk bevisning. Till exempel har Samir Sabris blodiga kläder granskats av en blodbildsanalytiker, som kommit fram till att det inte kan vara pojken som begått mordet. Åklagaren säger också att det finns nya möjligheter nu att göra analyser av bevisning.

– Hade man gjort en blodbildsanalys hade man nog kommit fram till att det fanns en hel del som talade emot att det var så som Samir berättade 1986. Då hade man kunnat ifrågasätta hans erkännande på goda grunder, säger Anders Tordai.

Mikael Rying, kriminolog vid polisens utvecklingscentrum, säger att han inte kan påminna sig om ett fall där någon är på väg att få resning efter så lång tid.

– Det här är ett alldeles unikt fall, säger han.

FAKTA

Bakgrund: Erkände för att skydda

På morgonen den 21 maj 1986 ringde den då 15-årige Samir Sabri till larmcentralen. Han satt vid telefonbordet i familjens lägenhet i Stockholmsförorten Tensta. I sovrummet låg hans styvmamma död. Han sade:

– Jag har dödat min mamma.

I förhör uppgav 15-åringen att han en timme före larmsamtalet, när hans pappa och tolvårige lillebror gått till skolan, dödat styvmamman med 8-9 knivhugg efter bråk om en motorcykel.

Historien ifrågasattes inte. Samir Sabri åtalades och dömdes för mord.

Senare tog han tillbaka erkännandet och berättade att han tvingats att erkänna - annars skulle pappan skada Samir och hans lillebror.

Såväl teknisk bevisning som vittnesuppgifter stödjer de senare uppgifterna om att det inte var Samir Sabri som dödade styvmamman. Åklagaren öppnade förundersökningen på nytt, sedan Aftonbladet undersökt fallet i sin kriminalpodd.

Nu är det upp till hovrätten att avgöra om Samir Sabri ska få resning.

Formellt är hans resningsansökan inte avgjord ännu, men åklagarens yttrande väger tungt. Om resning beviljas så kan Samir Sabri frias direkt eller så kan hans fall prövas i en ny rättegång. Beslut väntas efter nyår, förklarar hovrättslagman Staffan Lind.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM