51-åringen: "Vet inte vad som hände"

INRIKES

Brott. Han slog ihjäl paret i 70-årsåldern med ett baseballträ. Men under rättegångens andra dag kunde 51-åringen inte förklara varför.

Enligt åklagaren var dubbelmordet välplanerat - och motivet var pengar.

När kvinnan kom hem låg hennes make död på golvet. Den åtalade 51-åringen berättade för rätten att han minns hur hon skrek.

– Jag minns att jag slår henne också med baseballträet, säger han.

Därefter tände han på parets hus.

Vice chefsåklagaren Pernilla Törsleff gjorde det tydligt att hon menar att dubbelmordet i Norrahammar var välplanerat och att 51-åringen gjorde det för pengar.

Enligt hennes beräkningar har mannen haft rejäla underskott i sin ekonomi och är skyldig sina kunder 5,7 miljoner kronor.

Förde över miljoner

Åklagaren påstod också att den åtalade mannen har fört över 3,5 miljoner kronor direkt till sitt eget konsumtionskonto.

– Det är möjligt, säger han.

– Det är en överkonsumtion som jag antagligen egentligen inte varit beroende av.

Han kunde inte heller svara på hur han hade tänkt lösa sin ekonomiska situation. Och där blir åklagarens uppfattning om 51-åringens motiv klarlagt.

På ett konto i Schweiz ska en miljon kronor från mannen i Norrahammar ha placerats. 51-åringen påstår att pengarna senare placerades vidare, men kan inte säga var de hamnade. Enligt Pernilla Törsleff har 51-åringen själv lagt beslag på pengarna - och ett avtal som han skrivit under som garant för miljonplaceringen i själva verket är en bluff.

"Vet inte vad som hände"

I raden av frågor 51-åringen sade sig inte kunna svara på var den mest centrala just: Varför? Åklagaren framhöll att parets anhöriga vill ha en förklaring.

– Jag är ledsen att göra dig besviken. Men jag vet inte exakt vad som hände, säger mannen.

I ett polisförhör som inte finns inspelat liknade 51-åringen ett krav som mannen i Norrahammar hade ställt vid ren utpressning - och att han tagit ett "felbeslut" när tonen dem emellan hårdnade.

I rätten hävdade 51-åringen att förhöret är felaktigt återgivet.

– Utpressning har jag aldrig sagt, säger han.

I stället hävdade han att konflikten handlade om hur räntan skulle beräknas i det avtal där han stod som garant.

51-åringen är åtalad för ytterligare ett dubbelmord i Hökensås. Åklagaren kommer att yrka på livstids fängelse.

FAKTA

Åtalet

Den 28 maj hittades en man och en kvinna i 70-årsåldern döda efter en brand i en villa Norrahammar, nära Jönköping. Det visade sig att paret hade misshandlats svårt och att mannen var död innan branden startade.

Den 8 juni anhölls en 51-årig man, misstänkt för att ha mördat paret och anlagt branden. Han häktades två dagar senare.

Polisen fann en koppling mellan 51-åringen och ett annat par i 70-årsåldern, som hittats döda i mars när deras sommarstuga brunnit ner på Hökensås, norr om Jönköping.

51-åringen var kapitalförvaltare och personlig bekant till båda paren.

Han är åtalad för två fall av dubbelmord och grov mordbrand, samt grova bedrägerier på sammanlagt drygt 5,7 miljoner kronor mot 17 personer.

Mannen har erkänt morden i Norrahammar och i praktiken även de ekonomiska brotten, men nekar till anklagelserna om paret på Hökensås.

Rättegången i Jönköpings tingsrätt kommer att pågå till strax före jul.

TT