Ny video med svenske Maligisslan

INRIKES

Mali. En ny video har publicerats där svensken Johan Gustafsson som sitter gisslan i Mali sedan fyra år framträder. Det finns också en ny video med en sydafrikansk gisslan.

– Jag saknar min familj väldigt mycket, säger Gustafsson på filmen.

I videon uppger han att det är den 20 oktober 2015. Gustafsson, som sitter framför något som ser ut som en uppspänd filt, har långt skägg. Han säger sitt namn, att han är svensk medborgare, är vid god hälsa och mår bra.

Videon släpps bara några dagar efter fyraårsdagen för Gustafssons tillfångatagande i Timbuktu i Mali. Efter år av oklarhet har den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers sedan en tid tillbaka sagt sig ha upprättat kontakt med gisslantagarna - al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) - och sagt sig vara på väg att få en film från kidnapparna.

Även sydafrikan

I den 49 sekunder långa videon - som lagts ut på Youtube och som TT sett - nämner Johan Gustafsson att han fått veta att en sydafrikansk organisation börjat förhandla för att få gisslan fri.

– Jag vill tacka dem, säger han.

Svenska myndigheter har varit tystlåtna om kidnappningen, men andra källor har berättat att det i stort sett har varit okänt vad kidnapparna vill eller hur de kan kontaktas i den mycket konfliktdrabbade, laglösa regionen.

Imtiaz Sooliman, ordförande i Gift of the Givers, säger till TT på tisdagskvällen att organisationen ser videofilmerna som en bekräftelse på att Aqim är redo att förhandla via dem. Fortfarande har Aqim inte klargjort vad de vill ha i utbyte mot att släppa gisslan, säger Sooliman.

– Nu kommer troligtvis den delen i nästa steg, men jag är osäker på när det kan bli för det är upp till dem.

Johan Gustafssons sydafrikanske vän Stephen McGowan är också gisslan och framträder i en 42 sekunder lång video. Även han uppger samma datum, nämner sitt namn och medborgarskap och även han ser ut att sitta framför en filt.

"Mår bra"

Han har också långt skägg, tackar Gift of the Givers och den sydafrikanska regeringen för att de förhandlar och säger till sin fru och familj att han tror att han snart får träffa dem.

– Jag mår bra. Jag hoppas att ni alla mår bra där hemma.

Gift of the Givers uppger att organisationen fick båda videofilmerna klockan 13 på tisdagen i Malis huvudstad Bamako. Med tanke på de kontakter organisationen haft under de senaste veckorna och på innehållet i videofilmerna anser Gift of the Givers att de är "absolut trovärdiga och realistiska", säger Sooliman.

– De är hundra procent äkta. Det finns inte en möjlighet att spela in det här och nämna att vi är inblandade om det inte skett på sista tiden.

FAKTA

Kidnappad i fyra år

Den 25 november 2011 var Johan Gustafsson, en nederländare, en britt/sydafrikan och en tysk på restaurang i Timbuktu i norra Mali enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl på fläcken.

Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna i al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) har några gånger släppt filmer på gisslan. Mycket lite har dock varit känt om deras krav.

Statskupp, inbördeskrig och alltjämt en mycket spänd säkerhetssituation i Mali med omnejd har troligen bidragit till svårigheterna att få gisslan fri. Nederländaren Sjaak Rijke fritogs dock i april. De fransmän som suttit gisslan är också släppta. Av västerlänningar är såvitt känt svensken och hans kamrat de enda som är kvar.

TT