Misstanke: Svenska bilar i Syrienkrig

INRIKES

Brott. Polisen misstänker att bedragare lurar till sig bilar i Sverige för att kunna använda fordonen i krigets Syrien. Nyligen hittades två av bilarna vid den turkiska gränsen.

– Det är en viktig del av IS verksamhet, säger en terrorforskare.

Polisen prioriterar nu att utreda flera misstänka bedrägerier där "spåren leder i riktning mot Mellanöstern och terrorism":

– Vi har haft fall där vi misstänker att personer tagit ut bilar på kredit i Sverige och där de sedermera har försvunnit och kanske hamnat i Mellanöstern, säger Niclas Larsen, gruppchef vid polisens bedrägerisektion i Stockholm, till TT.

Han fortsätter:

– Det handlar om motorstarka fyrhjulsdrivna bilar som de kan ha sina raketramper på eller frakta folk och utrustning.

"Högre status"

Terrorforskare Magnus Ranstorp bekräftar bilden och menar att det finns rapporter om att bilar från Europa körts till Syrien. Bilarna ska användas av jihadistgruppen Islamiska Staten (IS).

– Om du kommer ner med en bil så får du högre status. Det är en viktig del av IS verksamhet, säger Magnus Ranstorp, till TT.

Enligt Niclas Larsen är det svårt att bevisa att bilarna används i exempelvis Syrien, men nyligen hittade turkisk polis två bilar som kom från Sverige och som kopplas till bedrägerierna. Polisen tror att bilarna från Sverige körs genom Europa.

– Man misstänker att det här har pågått ett tag, och det var nog lättare att få över en bil när gränsen var öppen mellan Syrien och Turkiet, säger Magnus Ranstorp.

Olika bedrägerier

– Vi har prioriterat om vår verksamhet och tittar extra på om bedrägerier kan ha koppling till terror, säger Niclas Larsen.

Det finns, enligt Niclas Larsen, även indikationer på att pengar som personer tillskansat sig från lägenhetshärvor, där människor betalat pengar i förskott men inte fått något boende, finansierat bland annat terrorresor.

FAKTA

Stridande parter i Syrien

Våren 2011 inleddes demonstrationer mot den syriska regimen, inspirerade av protesterna i bland annat Tunisien, Egypten och Libyen. Snart utvecklades situationen till en väpnad konflikt där regeringsarmén drabbade samman med rebellstyrkor. Den syriska armén har halverats sedan kriget började.

Extremiströrelsen Islamiska staten (IS), den brutalaste och mest välorganiserade av styrkorna som bekämpar regeringen, har kontroll över nästan en tredjedel av Syrien och har utropat ett kalifat.

Bland rebellgrupperna finns den hårdföra islamiströrelsen Ahrar al-Sham som finansieras av Turkiet och Gulfländerna. Ahrar al-Sham har tillsammans med al-Nusrafronten tvingat bort regimen från Idlib-provinsen.

Den kurdiska gerillan YPG kontrollerar delar av norra och nordöstra Syrien. Den har segrat mot IS i Kobane, Tal Abyad och Hasakeh med stöd från USA-lett flyg.

Även Ryssland har bombat i Syrien.

TT