Pepparkakhus belyser bostadsbristen

INRIKES

Jul. Traditionen med att bygga pepparkakhus håller i sig. Men för ett lyckat resultat behövs en viktig ingrediens: en stor portion tålamod.

Många är vi nog som har provat på att baka ett pepparkakhus någon gång. Ibland går det bra, ibland går det mindre bra. Men att göra en plan från början underlättar.

– Att baka pepparkakshus tar ju tid. Det gäller att planera och göra mallar så att man vet att man har alla delar. Det kan också vara bra att testbygga huset så att man veta att det funkar, säger konditorn Sara Aasum Hultberg.

Det kluriga momentet under pepparkaksbygget är oftast att smälta sockret.

– Det är lätt att man kokar över karamellen och att den blir svart. Se till att ha den på låg värme och var försiktig.

Aasum Hultberg sitter i juryn för den återkommande pepparkakshusutställningen som Arkitektur- och designcentrum i Stockholm anordnar. Varje år får deltagarna baka efter ett specifikt tema och i år, när det är 25-årsjubileum för utställningen, belyser man den ansträngda bostadssituationen som finns på många håll i landet. Genom pepparkakshus kan nya boendeformer bli till.

– Vad vi tänkte oss var att få förslag och idéer kring helt nya sätt att bo på och leva tillsammans, säger Karin Åberg Waern, tillförordnad publik chef på Arkitektur- och designcentrum.

Utställningen slår upp dörrarna på tisdagen och håller på till början på januari.

FAKTA

Tips till pepparkaksbygget

Det är viktigt med tålamod - att baka pepparkakshus tar tid.

Se till att planera ditt pepparkaksbak ordentligt. Gör mallar för varje del så att du är säker på att du har alla delar som ska ingå i huset innan du börjar bygga.

Det kan vara bra att "testbygga" huset innan så att du vet att det är möjligt att få ihop det.

När du har bakat ut alla delar kan du slipa ner kanterna litegrann. Då får de en strävare yta och karamellen fäster bättre. Mjöl kan göra att karamellen lättare släpper.

Var noga med karamellen, som är en av de viktiga komponenterna i bygget. Och var försiktig - karamell kokar lätt över och kan vara farlig att arbeta med då den blir oerhört varm. Se till att ha karamellen på låg värme.

Källa: Sara Aasum Hultberg, konditor

TT

ARTIKELN HANDLAR OM