Johans pappa: Lättnad att se videon

INRIKES

Mali. Det är en kort videosekvens, bara 49 sekunder, men som ändå inger hopp.

För kidnappade Johan Gustafssons familj betyder det mycket att se sonen igen.

– Det är en lättnad att få se videon, säger hans pappa, Göran, till TT.

Videon släpptes på tisdagskvällen. Framför en grå filt sitter Johan Gustafsson som för drygt fyra år sedan kidnappades i Mali i samband med en motorcykelresa. Iklädd en beige dräkt och nu med långt skägg pratar han i kameran om bland annat saknaden av sin familj.

De har nu också tagit del av den video som den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers lyckats få fram från kidnapparna. Hans pappa Göran, säger till TT:

– Johan ser fysiskt relativt välbehållen ut. Det är en lättnad att få se videon, i övrigt har jag inget att tillägga.

Är glada

Johan Gustafssons storasyster Victoria har också lämnat ett gemensamt uttalande från familjen:

"Vi är glada för den nya filmen. Den gör oss försiktigt hoppfulla på att detta äntligen ska få en lösning. Det är skönt att se att Johan ser ut att må bra och hans blick är densamma som innan."

Omöjlig att datera

Videon ska vara inspelad den 20 oktober 2015. Terrorforskaren Magnus Norell som följt fallet påpekar dock att det är i princip omöjligt att bekräfta när videon är gjord.

– Det klassiska är att man brukar hålla upp en tidning med datum men här är det helt oklart. Vi har ingen aning när den är gjord, säger Norell.

Den sydafrikanska organisationen uppger att man sedan en tid upprättat kontakt med gisslantagarna - al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim). Organisationens ordförande har också sagt till TT att man ser videofilmerna som en bekräftelse på att Aqim är redo att förhandla via dem. Magnus Norell är dock förvånad över att videon gjorts offentlig.

– Vi vet inte om kidnapparna vill att organisationen ska föra det här vidare men man kan tänka sig annars att organisationen skulle vara extremt försiktig och inte röra upp känslor.

FAKTA

Kidnappad i fyra år

Den 25 november 2011 var Johan Gustafsson, en nederländare, en britt/sydafrikan och en tysk på restaurang i Timbuktu i norra Mali enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl på fläcken.

Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna i al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) har några gånger släppt filmer på gisslan. Mycket lite har dock varit känt om deras krav.

Statskupp, inbördeskrig och alltjämt en mycket spänd säkerhetssituation i Mali med omnejd har troligen bidragit till svårigheterna att få gisslan fri. Nederländaren Sjaak Rijke fritogs dock i april. De fransmän som suttit gisslan är också släppta. Av västerlänningar är såvitt känt svensken och hans kamrat de enda som är kvar.

TT