Många frågetecken om flyktingbåt

INRIKES

Flyktingskrisen. Flyktingar kan för första gången ha tagit sig till Sverige över havet i båt för att undvika gränskontroller, enligt en hemlig rapport. Att ta havsvägen kan vara ett alternativ för dem som saknar id-handlingar, varnar flyktingorganisationer.

– Vi har hört, från de organisationer som vi samarbetar med i Tyskland, att detta diskuteras bland flyktingarna, säger Sofie Malm som arbetar med att hjälpa flyktingar på Malmöbaserade Kontrapunkt.

– Det är fruktansvärt om det nu ska vara sättet som flyktingar måste tas sig in i Norden på.

Även Michael Williams, vice ordförande i Flyktinggruppernas Riksråd, tror att gränskontroller kan få människor att ta havsvägen.

– Det här kommer att generera nya marknader för människosmugglare.

Ickepolisiär källa

Fem personer har påträffats i en gummibåt i Skillinge hamn i Skåne, enligt en hemligstämplad underrättelserapport från polisens Nationella operativa avdelning (Noa) till justitiedepartementet som Dagens Nyheter har fått ut delar av.

Om det rör sig om människosmuggling är enligt Noa för tidigt att säga. Patrik Engström, chef för nationella gränspolisen, är förtegen om huruvida flyktingar över huvud taget var ombord.

– En gummibåt med ett antal personer i har hänt, men mer detaljer än så kan jag inte ge.

Att båtflyktingar skulle ha dykt upp i det skånska fiskeläget är inget som Kustbevakningen eller Sjöräddningssällskapet känner till. En fiskare berättar dock för SVT Nyheter Skåne att han sett en gummibåt med fem personer komma in i hamnen i Skillinge den 23 november.

Ser ingen trend

Incidenten måste röra ett enskilt fall, menar Kustbevakningens kommunikatör Mattias Lindholm, som säger att utvecklingen följs noga.

– Vi har inte sett att människor börjar komma till Sverige i småbåtar.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) tror inte heller på en smugglingstrend.

– Det finns inga tecken på att det kommer människor till Sverige nu i småbåtar och att den typen av människosmuggling förekommer, säger han till TT.

När regeringen skärpte reglerna och införde gräns- och id-kontroller fanns människosmuggling med som en möjlig konsekvens, även om risken anses som liten.

– Risken att något sådant här skulle kunna hända tar man väl alltid med i beräkningen, säger Morgan Johansson.

FAKTA

Detta har hänt

Flyktingar kan ha tagit sig till Sverige över havet i båt för att undvika gränskontrollerna, enligt en hemligstämplad rapport från polisens Nationella operativa avdelning till justitiedepartementet.

Uppgifterna om det verkligen rör sig om flyktingar är oklara. Varken Kustbevakningen eller Sjöräddningssällskapet kan bekräfta incidenten.

Uppgifterna om gummibåten ska, enligt gränspolisen, komma från en "ickepolisiär källa".

TT

ARTIKELN HANDLAR OM