Kuhnke står bakom skärpt asylpolitik

INRIKES

Flyktingkrisen. I staden där missnöjet mot regeringens asylpolitik pyr bland miljöpartister tänder demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) ett ljus mot rasism.

På nätterna sover hon inte så bra på grund av flyktingkrisen - men hon står bakom den skärpta politiken.

Lilla Augustpriset delades ut häromveckan - dagen innan regeringen presenterade åtstramningar i asylpolitiken - och Alice Bah Kuhnke höll ett tal:

– Under de senaste månaderna har jag läst mer än jag brukar, för jag sover inte så bra.

– ⦠Jag har brottats med det hittills svåraste i mitt liv. På centralen, i akutboenden, i regeringssammanträden ...

Missnöjet stort

Trossamfund, hjälporganisationer och myndighetspersonal fick besök när kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke tillbringade en dag i Malmö.

– Jag samlar in information för att förbereda en politik som stärker deras möjligheter att göra skillnad, säger hon till TT.

I samma stad som flyktingengagemanget är stort är även missnöjet mot regeringens flyktingpolitik bubblande. Besvikna medlemmar i Miljöpartiet har skrivit ett kritiskt brev till partistyrelsen för att slå larm om medlemmarnas besvikelse.

Står bakom beslut

Men Bah Kuhnke står bakom partistyrelsens och regeringens beslut att skärpa flyktingpolitiken, även om hon påpekar att det blivit svåra samtal på vägen.

– Den kraftsamling vi nu är mitt uppe i, till exempel inom mitt ansvarsområde med politik för civilsamhället, är oerhört viktig. Vi måste visa allmänheten som står inför den här politiken att vi rustar våra system och bygger ut dem. På så vis kan den här perioden vara så kort som möjligt.

TT: Miljöpartister samlar in namn för att driva igenom en medlemsomröstning om flyktingpolitiken, vad tänker du om det?

– Det bevisar att vi är ett demokratiskt parti och har sådana möjligheter. Det är viktigt att vi har en levande diskussion om politiken som förs och var vi ska stå, så det välkomnar jag.

FAKTA

Kuhnkes besök i Malmö

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) besökte Malmö för att möta representanter från civilsamhällets verksamheter, som arbetar med flyktingmottagande och nyanlända personers etablering.

Hon besökte Kontrapunkts flyktingverksamhet, muslimska församlingens evakueringsboende, Rädda Barnens mobila verksamhet och Migrationsverkets mottagningscentral i Malmömässan.

Hon besökte också Individuell människohjälps ljusmanifestation "Hela Sverige lyser".

TT

ARTIKELN HANDLAR OM