Flyktingbarn hittade i ödehus

INRIKES

Flyktingkrisen. Flera ensamkommande flyktingbarn har hittats i ett ödehus utanför Göteborg. Tre av dem avvek när socialtjänsten ville föra dem till deras boenden.

De 17 pojkarna och en person som precis fyllt 18 år låg och sov när polisen i måndags morse gick in i vad som av kommunens socialsekreterare beskrivs som ett ruckel, skriver gp.se.

– Det var någon som anmält att det flyttat in folk i huset men ville inte själva gå in så därför ringde de till polisen, säger Peter Adlersson vid polisen i Västra Götaland till TT.

Enligt honom hördes samtliga med hjälp av tolk, och patrullen som fanns på plats har uppgett att flera av pojkarna är från Marocko och Tunisien. Samtliga som befann sig i huset är misstänkta för olag intrång.

Rymt från transitboende

Enligt Birgitta Korpe, verksamhetschef för Mölndals avdelning ensamkommande barn och ungdomar, rör det sig om personer som fått kommunplacering i minst fyra olika kommuner.

– Den vuxne ska inte ha haft kommunplacering och några av pojkarna bodde på transitboende och rymde därifrån, säger hon.

Nio av barnen har omhändertagits av socialtjänsten. Men tre av de ensamkommande flyktingbarnen avvek när socialsekreterarna skulle transportera dem från huset och är nu efterlysta.

– Polisen bommade ju igen huset eftersom det var ett ödehus och vi fick ta barnen därifrån till sina boenden. Socialtjänsten får ju inte hålla fast och då avvek tre av pojkarna, säger Korpe.

Måste bli mer observanta

Varför pojkarna valt att bo i ett ruckel snarare än på sin kommunplacering har Korpe inget svar på.

TT: Betyder det här att vi kommer att hitta fler barn i ödehus i Sverige?

– Naturligtvis kan det här hända igen. Jag tänker att vi ute i kommunerna måste bli mer observanta helt enkelt, säger hon.

Det är oklart hur länge pojkarna befunnit sig i huset men enligt Korpe hade den pojke som varit placerad i Mölndal saknats i några dagar när han hittades i huset.

TT