Många nya väderrekord i november

INRIKES

Väder. Rekordvärme, rekordväta och så stormen Gorm. November var en månad av ren rekordslakt, enligt SMHI.

Inledningen på november blev rekordvarm och den 2 november rök ett tiotal värmerekord på platser där temperaturen mätts i över 100 år.

Allra varmast var det i Hudiksvall som noterade 17,6 grader. Det var dessutom inte långt från det svenska novemberrekordet på 18,4 grader som noterades i Ugerup i Skåne 1968.

Värmen hade förstås effekt på snötäcket. Den 3-4 november rapporterade ingen väderstation något mätbart snödjup, vilket är ovanligt för årstiden.

Flera nederbördsrekord från norr till söder spolades också bort under den gångna månaden. I Haparanda föll 130,6 millimeter nederbörd vilket var den högsta noteringen sedan den 118,5 millimeter som föll 1877.

Även i Lund for ett nederbördsrekord för november på 123,9 millimeter från 1963 all världens väg. Den nya rekordnoteringen för månaden lyder nu på 155,6 millimeter.

Som pricken över i på den händelserika vädermånaden kom stormen Gorm 29-30 november. I Helsingborg förekom vindbyar på 36 meter per sekund, vilket är rekord i stationens historia och överträffar noteringarna från stormen Gudrun 2005.

FAKTA

Nederbördsrekord i november

TT