SD ökar kraftigt bland LO-medlemmar

INRIKES

Politik. Sverigedemokraterna fortsätter att gå starkt fram bland LO-medlemmar, enligt SCB:s partisympatimätning.

– Det här är inte bra förstås, det följer den trend vi har sett, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

Enligt SCB-mätningen uppger 24,2 procent av LO-medlemmarna att SD är det parti som står dem närmast. Det är en ökning från 15,2 procent i maj. .SD är därmed, liksom tidigare, näst största parti bland LO-medlemmarna. SD gynnas av debatten kring tiggeri, flyktingkrisen och terrorhoten, enligt Baudin

Socialdemokraterna får stöd av 41,6 procent av LO-medlemmarna jämfört med 49,1 procent i maj.

– Det är för lite, det ska upp rejält, säger Baudin.

Även i TCO

Han påpekar dock att SD även går framåt i andra samhällsklasser. Bland TCO-medlemmar uppger 10,2 procent att SD är det parti som står dem närmast, jämfört med 5,7 procent i maj.

Geografiskt sett så är SD nu, med knapp marginal, näst största parti i Sydsverige (Skåne och Blekinge) när det gäller partisympatier. Där uppger 22,6 procent av väljarna att SD är det parti som står dem närmast, jämfört med 15,7 procent i maj. S får 22,3 procent av partisympatierna medan Moderaterna får 27,8 procent.

Olika resultat

Mätningen som SCB publicerar utgår från frågan vilket parti som står väljarna närmast. Tidigare i veckan publicerades mätningen där frågan ställdes vilket parti man skulle rösta på om det vore val i dag. Resultaten från de olika mätningarna skiljer sig något åt, särskilt när det gäller SD.

Betydligt fler skulle rösta på SD i dag, 19,9 procent, än de som anser att SD är det parti som står dem närmast, 14,5 procent.

Skillnaden har blivit större jämfört med SCB:s majmätning. SD går dock framåt i båda mätningarna.

FAKTA

SCB:

SCB ställde frågan: Är det något av de politiska partierna som står dig närmare än de andra?

9021 personer söktes och 4 972 svarade

Bortfallsprocenten var 44,9 procent

Mätningen gjordes i november

Källa: SCB

TT

ARTIKELN HANDLAR OM