Pyssla med pärlor är poppis

INRIKES

Konst. Som liten pysslade man med pärlplattor i skolan och på dagis. David Nilsson har fortsatt i vuxen ålder och genom hans fingerfärdighet blir små pärlor till vackra konstverk.

Väggarna hemma hos David Nilsson i Helsingborg pryds av färgglada tavlor. Men det är varken akvarell eller oljefärg. David skapar konstverk med små, små pärlor som sedan blir till avbildningar av Darth Vader och Super Mario.

Intresset för tv-spel avspeglas tydligt i hans konst och eftersom David jobbar i en leksaksbutik blev pärlor ett självklart arbetsmaterial. Och som pärlplattekonstnär gäller det att inte ha tummen mitt i handen.

– Den stora utmaningen med de små pärlorna är allt pill. Det är väldigt pilligt. Man får hitta saker som kan hjälpa en, till exempel pincetter, för att göra det enklare, säger David Nilsson.

Medan han sysslar med finlir försöker elever på Väringaskolan att slå världsrekord i volym, något som uppmärksammats i lokala medier under hösten. Elever och lärare har lagt ner otaliga timmar på att placera ut pärlor på vad som ska bli en 40 kvadratmeter stor pärlplatta.

Nu i december är däremot tiden ute. Blir det världsrekord eller inte? Det är upp till personal från Guinness rekordbok att avgöra. Nuvarande rekord är på cirka 36 kvadratmeter.

FAKTA

Världsrekord i att lägga pärlplatta

Den som nu har världsrekordet i världens största pärlplatta heter Stephan Wanger och kommer från New Orleans i USA. Han slog världsrekordet 2013 med en pärlplatta på 35,67 kvadratmeter.

I Sverige finns också ett antal stora tavlor som gjorts av enbart pärlor. Ett exempel är Önsta Gryta kyrka i Västerås. Inne i kyrkan hänger en av världens största pärlplattor som föreställer Jesus och hans sista måltid. Tavlan består av mer än 450 000 pärlor.

Källa: Dagens Nyheter, Svenska kyrkan

TT

ARTIKELN HANDLAR OM