SMHI utökar stormvarningen

INRIKES

Väder. Efter Gorms framfart:

Nu varnar SMHI för stormen Helga.

SMHI har utfärdat klass 2-varningar för stormvindar på fredagen i Östergötland, norra Västergötland, inre Dalsland, Bohuslän, Göteborg och Sjuhäradsbygden.

– Det kan bli stormbyar på över 25 meter per sekund, säger Charlotte Eriksson, meteorolog på SMHI.

Stormbyarna kommer i sällskap med ett lågtryck som kommer in i morgon över norra Götaland och södra Svealand, och passerar landet österut.

Norr om lågtrycket klass 1-varnar SMHI för snöfall i Värmland, Dalarna och Gävleborgs läns inland. Snöfallet kommer under dagen att röra sig uppåt i landet och passerar Västerbotten framåt midnatt.

– Det kan falla 10-15 centimeter nysnö, säger Charlotte Eriksson.

Även för Stockholms län utom Roslagskusten är en klass 1-varning utfärdad från och med fredag eftermiddag. Där kan det bli mycket hårda vindbyar.

– Framför allt är det för vinden som varningarna handlar om på de flesta håll i landet. I Stockholms län blir det vindstyrkor på drygt 20 meter i sekunden, säger Anna Hjelmstedt, vakthavande meteorolog på SMHI.

Stormen har döpts av SMHI:s danska kollegor.

– De döper varannan till ett killnamn och varannan till ett tjejnamn, och de går efter alfabetet. Alltså Freja, Gorm och nu blev det Helga, säger Charlotte Eriksson.

TT: Varför döptes stormen till just Helga?

– Det är nog deras fantasi som sätter namn, säger Charlotte Eriksson.

FAKTA

– Det är nog deras fantasi som sätter namn. Meteorologen Charlotte Eriksson på SMHI om att det är de danska kollegorna som döpt den annalkande stormen till Helga.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM