Skadad lärare död efter skolattacken

INRIKES

Brott. Attacken mot skolan Kronan i Trollhättan i oktober har nu krävt ett tredje dödsoffer.

Den 42-årige lärare som har vårdats för allvarliga skador dog i går kväll på sjukhuset.

Polisen hann hålla ett första förhör med den nu avlidne läraren som vårdades på länssjukhuset NÄL i Trollhättan. Förhöret skedde så sent som i onsdags och läraren var själv angelägen om att medverka.

– Han fick en kortare stund själv berätta, så mycket han orkade. Det var första gången vi träffade honom, han hade ju varit nedsövd och vi hade inte haft möjlighet att prata med honom förut, säger Thord Haraldsson, kommissarie och utredare i fallet.

– Enligt mina förhörsledare var han vid gott mod och verkade lättad över att få berätta sin version för oss, säger han.

"Fruktansvärt tragiskt"

Thord Haraldsson fick under natten information om att mannen avlidit vid 19-tiden på torsdagskvällen.

– Det är ju fruktansvärd tragiskt att det blir så här, säger han.

TT: Vad innebär det för utredningen?

– Att vi får ytterligare ett mord. För övrigt börjar vi bli klara. Han kanske var den siste som vi skulle höra. Nu väntar vi på obduktionsprotokoll och tekniska protokoll.

Tänker på familjen

Efter beskedet om dödsfallet skriver utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i en kommentar: "Det rasistiska dådet i Trollhättan har fått ytterligare ett offer. Våra tankar går till lärarens familj. Sverige sörjer med kollegor och vänner på Kronans skola och i Trollhättans kommun. Ni är inte ensamma. Detta var en attack mot oss alla, mot det land vi är och det Sverige vi kan vara."

Det var den 22 oktober som 21-årige Anton Lundin Pettersson attackerade flera personer på skolan Kronan. Två personer avled samma dag och flera skadades.

Den svärdbeväpnade gärningsmannen sköts av polis och träffades i magen. Han avled senare av sina skador. Enligt polisen var det rasism som motiverade Lundin Pettersson att begå dådet.

Kommunen avböjer i nuläget att kommentera nyheten om lärarens död.

FAKTA

Skolattacken i Trollhättan

Klockan 10.09 på den 22 oktober får polisen in ett larm om att en knivbeväpnad person tagit sig in på skolan Kronan i Trollhättan. Efter 5-6 minuter är polisen på plats.

Ett hundratal meter utanför entrén ligger en skadad person, som rusat ut efter att ha knivhuggits inne i skolan. Det är den 42-årige lärare som senare avlider.

Innanför entrén ligger en man som redan avlidit av sina skador, den 20-årige elevassistenten Lavin Eskandar. I närheten ligger den 17-årige elev som senare avlider på sjukhus med svåra skador.

När polispatrullen tar sig upp till andra våningen i skolan ser man den 21-årige svärdbeväpnade gärningsmannen, Anton Lundin Pettersson, i en korridor. När de ropar till honom vänder han sig om och går till attack mot dem i trappen. Polisen avlossar två skott, varav ett träffar gärningsmannen.

På den andra våningen hittas en elev med lindriga skador som överlever.

Gärningsmannen tycks ha letat igenom skolan systematiskt. Han knackade på olika klassrumsdörrar, och de elever som öppnade attackerades.

Dagen innan hade ett hot uttalats mot en annan skola i Trollhättan, Stavreskolan, som talade om att skolan skulle vara "försiktiga i dag".

Källa: Kriminalkommissarie Thord Haraldsson

TT